A Facebook a napokban jelentette be, hogy a Ray-Bannel közös fejlesztésű okosszemüvegük hamarosan megjelenhet.

A Facebook végre konkrétumokat mondott a Project Aria keretein belül egy ideje már fejlesztés alatt álló projektjükről, mégpedig, hogy még idén megjelenik az első okosszemüvegük a Ray-Ban és az Essilor Luxottica segítségével. Mark Zuckerberg szerint ez az első lépés a Facebook Metaverzuma, és a kiterjesztett valóság-alapú szemüvegek elterjedése felé.

Fontos azonban leszögezni, hogy a Facebook okosszemüvege nem rendelkezik AR-funkciókkal, de még beépített kijelzője sem lesz. Andrew Bosworth, a vállalat AR/VR fejlesztéseiért felelős vezetője konkréktumok nélkül ugyan, de megjegyezte, hogy mindettől függetlenül lesznek a szemüvegnek olyan funkciói, melyeket a kiterjesztett valóság technológiából mentettek át, de ezek egyelőre még fejlesztés alatt állnak.

A Facebook, a Ray-Ban és az Essilor Luxottica közös okosszemüvegének prototípusa

Mivel a szemüveg várhatóan normál, teljesen hagyományos lencséket kap, pontosan nem tudni, hogy a fentiek mit jelentenek, azt viszont borítékolhatjuk, hogy az Amazon Echo Frames, a Bose Frames vagy a Razer Anzu-ho hasonlóan elsősorban hangokkal fog működni. Pontosabban lesznek beépített hangszórói, hallgathatunk zenét, intézhetünk hívásokat vele, de majdnem biztosan kijelenthető, hogy értesítés és üzenet felolvasási funkciói is lesznek.

Ez egyébként a Facebook rövidtávú terveibe tökéletesen bevágnak, hiszen a Clubhouse mintájára nemrég indították el a hangszobás beszélgetéseket.

Viszont, a Facebook és a Ray-Ban szemüvege nem lesz képes önállóan működni, mindenképpen párosítanunk kell a mobiltelefonunkhoz. Ami itt érdekes lehet, hogy a szemüvegbe kerültek kamerák, melyekről szintén nem tudunk még sokat, de nyilván alapvetés, hogy készíthetünk majd velük képeket és videókat is, ami néhány sportolónak, hegymászónak, de tartalomgyártásra is alkalmas lehet. Ezt pedig akár a telefon segítségével megfűszerezhetik az AR-rel is.

Mark Zuckerberg egyelőre nem árult el pontos piacra kerülési dátumot, de azt leszögezte, hogy még idén meg fog jelenni. Ez a lépés pedig bármilyen kicsinek is tűnik, valójában óriási fontossággal bír a Facebook Metaverzumról szőtt egyáltalán nem kósza álmai felé.

via – The Vegre, CNET

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×