A hardcore-gémereket hamar letaroló On Mars magyar változata A Mars címmel remélhetőleg még idén megérkezik.

A Mars terraformálása 2016-ban jelent meg eredeti, nemzetközi kiadásban, amit egy évvel követett a magyar megjelenés. A játék azóta minden idők egyik legsikeresebb társasjátékává vált, a stratégiai kategóriában mindenképp, és rengeteg embert húzott be a modern játékok világába, rengetegen léptek túl általa a például a Monopoly, Activity, Rizikó fémjelezte cikiségeken.

Nem tudjuk, A Mars terraformálása sikere miatt jutott-e eszébe a rettentő bonyolult, de nagyon egyben lévő játékok nagymesterének, Vital Lacerdának, hogy ő is csináljon egy marsos játékot, de az biztos, hogy A Mars lett sokkal-sokkal több lett, mint egyszerű felkapaszkodás a hype-vonatra. A Fryxelius család játéka a XXIV. században kezdődik, amikor a kerettörténet szerint már megvetettük a lábunkat a vörös bolygón, és előkészítettük egy több száz éves terraformálási folyamatra. Lacerda játéka viszont 2037-ben indul, amikor az ENSZ éppen csak elhatározza, hogy állandó és önfenntartó kolóniákat kell létrehozni a Marson.

A Mars társasjáték – előrendelés

 

A műveletek koordinálására külön szervezetet alapítanak. A DOME pedig magáncégekre bízza a projektet – ahogy egyébként már jóideje és egyre inkább a NASA is a jelenlegi űrtevékenységeink egyre nagyobb részére is cégeket pályáztat. A játékban ezeknek a cégeknek a vezető űrhajósának szkafanderébe bújnak a játékosok. Hogy aztán eleinte nyersanyagokért és minden más ellátmányért ingázzanak az űrállomások és a bolygó felszíne között, majd ahogy egyre jobban kerekedik a projekt, és egyre inkább önfenntartóvá válik a kolóniánk, egyre jobban kell figyelnünk az egyensúlyra az épületek, üvegházak, növények, energia, bányászok, menedékházak és a víz között.

A Marson minden épület függ egymástól, és jópárra szükség van a kolónia növekedéséhez. A bolygó első telepeseinek menedékházak kellenek, ezekbe oxigén, melyhez pedig növények. Növénytermesztéshez vízre, a víz jégből kinyeréséhez energiára, az energia előállításához ásványi anyagokra, ásványi anyagok bányászatához pedig telepesekre van szükség. Az egész tehát egy csodálatos körforgás.

A játék a Delta Vision kiadásában érkezik, remélhetőleg november 30-án, de amilyen a szállítási helyzet Kínából, simán benne van a csúszás. Ráadásul a Delta már a bejelentéskor jelezte, hogy nem lesz sok belőle, hamar el fog fogyni, és az is lehet, hogy csak előrendelőknek jut majd.

 

És jön az első kiegészítő is – előrendelés augusztus 2-tól.

Az idegenek adják az új kihívást az On Mars első kiegészítőjében

×