A 2017-es rejtélyes csillagközi objektum, majd a június végi Pentagon-jelentés után a kutatók sem veszik félvállról a fejlett idegen civilizációk létezését és kutatását.

Évtizedek, de talán már évszázadok óta zajlik a tudományos diskurzus arról, hogy van-e élet a Földön túl? Ami viszont még ennél is érdekesebb kérdéskör, hogy ha igen, akkor ezek közül melyik értelmes létforma?

Stephen Hawking a ‘Rövid válaszok a nagy kérdésekre’ című utolsó könyvében kifejtette, hogy akadhat élet a mi világunkon kívül is, melyek között minden bizonnyal van értelmes, az emberéhez hasonló, vagy még annál is fejlettebb civilizáció, az viszont olyan messze lehet, hogy nem valószínű, hogy valaha is találkozhatunk velük. Ezt a tézist viszont egyelőre se cáfolni, sem megerősíteni nem lehet, az erre irányuló kutatások azonban egyre fejlettebbé válnak.

A Földön kívüli értelmes létforma kutatásaiban 2017-ben a Naprendszerünkbe látogató Oumuamua nevű csillagközi objektum adta a következő lelkesítő lövetet. Ez az objektum ugyanis olyan formájú és gyorsulású volt, melyet a tudósok nem tudtak minden kétséget kizáróan természetes folyamatokkal magyarázni, ezért a mai napig fennáll annak a lehetősége, hogy egy idegen szerkezethez – egy fényvitorlához – lehetett rövid ideig szerencsénk.

A Harvard kutatói ezért hozták létre a Galileo projektet, amely keretében egy fejlett mesterséges intelligenciával vizsgálják majd a földönkívüli életre utaló jeleket.

THE GALILEO PROJECT

A projektnek három fő célja lesz. Az első, az azonosítatlan repülő tárgyak megfelelő azonosítása, amelyhez mesterséges intelligenciát fognak használni. Ez a mélytanuló (deep learning) AI elvileg hatékonyan meg fogja különböztetni a madarakat, a léggömböket, a kereskedelmi vagy fogyasztói drónokat, valamint a bolygónk körül keringő műholdakat a nem a Földről származó objektumoktól. A mesterséges intelligencia minél több felvételt elemez, annál jobb és jobb, vagyis hatékonyabb lesz.

A második a Földtől távol eső, ‘Oumuamua-szerű csillagközi objektumok keresése és mélyreható kutatása lesz. Ez különböző űrügynökségek és űrvállalkozások támogatásával zajlik majd, a jövőbeli tervek között pedig olyan missziókat is terveznek, melyek során csillagközi aszteroidákat és „idegen-gyanús” objektumokat közelítenének meg, és készítenének róluk felvételeket.

A harmadik fő cél a potenciális ETC műholdak keresése lesz, vagyis olyan felderítő műholdak után kutatnának, melyek például néhány száz km magasan a Föld fölött poláris pályán keringenek. Ennél persze lehetnek távolabbi, fejlettebb felderítő eszközök is, ezek felkutatásához kifinomult nagy földi teleszkópokat telepítenek, melyek AI/DL objektumfelismerő és gyors szűrési módszerekkel működnek majd.

„A Pentagon azonosítatlan légi jelenségekről szóló, nemrégiben közzétett jelentése után a tudományos közösségnek most szüksége van arra az eltökéltségre, hogy szisztematikusan, tudományosan és átláthatóan keresse a földönkívüli technológiai berendezések lehetséges bizonyítékait. Tekintettel a Föld-Nap rendszerek nemrégiben felfedezett bőségére, a Galileo Projekt annak a felvetésnek szenteli magát, hogy az emberek nem hagyhatják többé figyelmen kívül a földönkívüli technológiai civilizációk (ETC-k) lehetséges létezését, és hogy a tudománynak nem szabad dogmatikusan elutasítania a lehetséges földönkívüli magyarázatokat társadalmi megbélyegzés vagy kulturális preferenciák miatt, olyan tényezők miatt, amelyek nem kedveznek az elfogulatlan, empirikus vizsgálat tudományos módszerének.” – olvasható a Harvard Egyetem hivatalos oldalán.

via – Harvard University, TNW

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×