A Rendőrség hamarosan elindítja az OBBPoint applikációt, amely a világon elsőként jutalmazza majd azokat, akik betartják a sebességhatárokat.

Augusztus első napjaiban rajtol el az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság „szabálybetartós-pontgyűjtős applikációja”, az OBBPoint, amely sebességalapon jutalmazza majd az autósokat – írja a Police.hu.

Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy az alkalmazás figyeli az adott útszakaszokra vonatkozó sebességhatárokat, és ha a felhasználó betartja azokat, akkor pontokat kap jutalmul. Az így összegyűjtött pontokat később különböző – egyelőre még nem meghatározott – üzletekben és szolgáltatónál válthatják be ajándékokra és kedvezményekre.

Sőt, a pontokkal szinteket, „rendfokozatokat” is léphetünk, és az azonos szinten/fokozaton lévők között bizonyos időközönként értékes ajándékokat is kisorsolnak, ami lehet egy új mobiltelefon, de akár egy autó is.

Kép: Police.hu

Az applikációt letöltve elméletileg bármilyen email címmel regisztrálhatunk, illetve bármilyen felhasználónevet megadhatunk majd, nem lesznek megkötések. Az OBBPoint nincs autóhoz kötve; a vezető által bármikor ki- és bekapcsolható, és nem alkalmas sem a gépjármű, sem a gépjárművezető beazonosítására.

Az alkalmazás helymeghatározás alapján elvileg automatikusan felismeri, hogy az adott útvonalra milyen sebességhatárok vonatkoznak, de még az időszakos korlátozásokat is naprakészen tudni fogja. Miután elindítottuk az OBBPointot, az figyelni fogja a jármű sebességét, és ha azt látja, hogy az adott szakaszon szabályosan közlekedtünk, azt pontokkal jutalmazza. Ha valaki rövid ideig – például egy előzéshez – túllépi a megengedett maximális sebességet, de a manőver befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra, akkor azt nem fogja szabálysértésnek venni.

Mindettől függetlenül azért lesznek megkötések, például egy járműben csak ketten kapcsolhatják majd be az appot egyszerre – bár mivel nem autóhoz kötött, még nem tudni, hogy ezt hogyan oldják majd meg (de vélhetően szintén helymeghatározás által). A OBB-nek lesz egy kifejezetten gyerekekre szabott verziója is, amiben a gyerekek a felnőttek mellett utazva hasonló módon gyűjthetik majd a pontokat, amiből egy virtuális rendőr/nyomozó/kommandós-avatárt csinosítgathatnak.

Azt még nem tudjuk, hogy a felhasználóknak kell-e személyes adatokat, például személyi igazolvány, vagy jogosítvány számot megadniuk a regisztráció során. Ebből következően még az sem teljesen tisztázott, hogy például egy busz, taxi, vagy telekocsi utazás alkalmával használható lesz-e, avagy sem.

A Rendőrség szerint semmilyen jogi akadálya nincs annak, hogy az alkalmazással jutalmazzák a szabályosan közlekedőket – ami nem mellesleg semmilyen adatot nem gyűjt majd a felhasználókról. Az OBBPoint hamarosan letölthető lesz Androidra és iOS-re is – amit a platformok hivatalos áruházában fogunk megtalálni.

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×