Néhány csaló és kiberbűnöző a Windows 11 körüli érdeklődést kihasználva próbál kártékony programokat a felhasználók gépére juttatni.

Érdemes lehet vigyázni mostanság azoknak, akik nem hivatalos forrásból szeretnének hozzájutni, pontosabban kipróbálni a Windows 11 korai verzióját. A Kaspersky ugyanis elárulta, hogy egyre másra észlelnek a naten olyan hamis programokat, illetve kibertámadásokat, melyek a Windows 11 telepítőjének adják ki magukat.

Ezek ellen persze igen könnyű lenne védekezni, melyhez nem kell mást tenni, mint a Microsoft oldaláról letölteni a valódi fájlokat. Ez a „trükk” egészen sokaknak nem sikerült, ki tudja miért – talán mert ki akarták kerülni az Insider programban való részvételt, vagy csak gyorsan ki akarták próbálni az új rendszert. Mindenesetre sokan kellemetlen, de mindenképpen tanulságos vírus okozta problémákba futottak. Ezek lehetőség szerint lehetnek trójai vírusok, jelszótolvajok, exploitok, vagy bosszantó reklámokat feldobáló programok is, de semmiképp sem a Windows 11.

Az egyik példa erre a 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe nevű futtatható fájl, ami az 1,75 GB-os fájlmérettel még hihetőnek is tűnik. Valójában viszont ennek a területnek a nagy részét egy DLL-fájl teszi ki, ami rengeteg haszontalan információt tartalmaz.

A futtatható fájl megnyitásával elindul a telepítő, ami teljesen úgy néz ki, mint egy átlagos Windows telepítő, a fő célja azonban egy másik, „érdekesebb” fájl telepítése. A másik futtatható program szintén egy telepítő, amihez még egy licencszerződést is mellékeltek (amit nyilván senki sem olvas el), amiben többek között az áll, hogy a „letöltéskezelő 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + aktivátor” néhány szponzorált szoftvert is telepít. Ha kipipáljuk a rubrikákat, akkor már jönnek is a gépre szépen a nem kívánatos vendégek.

Ha valaki ki akarja próbálni az új operációs rendszert, az kizárólag a Windows Insider program keretében tegye!

Fontos megjegyezni, hogy még csak egy nagyon korai buildről van szó, ami nem csak hogy nem tartalmaz egy csomó funkciót, hanem még instabil is. Ezért még a Microsoft sem ajánlja, hogy a fő számítógépünkre telepítsük a Windows 10 helyére. Ezért talán a legjobb tanács az érdeklődők számára, hogy a legjobb inkább megvárni, amíg elkészül a végleges verzió, és csak aztán ráugrani – erre viszont még jó néhány hónapot várni kell.

via – Bleeping Computer, SlashGear, Kaspersky

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×