Ezt ajánlja a szerkesztő azoknak a játékosoknak, akik a nyaralás alatt szeretnének néha-néha, vagy annál egy kicsit többet is játszani, de nem vinnének magukkal egy gamer setupot.

Rögtön az elején leszögezném, hogy senkit sem arra szeretnénk buzdítani, hogy nyaralás és egyéb nyári családdal töltött kikapcsolódás ideje alatt is nyomassa a „gémet”. Az viszont kétségtelen, hogy az esti órákban lefekvés előtt, vagy reggel a napi program előtt, esetleg két lángos között a vízparti árnyékban egy törcsire, vagy napozóágyra heveredve azért jóleső érzés tud ám lenni egy kis játékos idő.

Erre az időszakra pedig nem is feltétlenül ajánlom, hogy magunkkal hurcibáljuk a Predátort, vagy bármilyen gamer lapost, hiszen a strandon azért nem szívesen hagyja az ember még egy zárható szekrényben sem, nemhogy az atombiztos és feltörhetetlen törölközővel letakart szendvicses táskában. Meg hát amúgy sem egy szép látvány a Coca-Colás napernyő alatt a műanyag asztalon a 35-40 fokos hőségben így nyomatni a Fortit.

Egy szó mint száz: ne vigyél fullos gamer setupot a nyaralásra! De nyugodj meg! Nem maradsz játék nélkül így sem!

Szerencsére az utóbbi egynéhány évben a játékstreaming megoldások különös fejlődésen mentek keresztül. Ezeknek köszönhetően pedig szinte bárhonnan és bármikor nyomhatjuk akár a legújabb címekkel is, méghozzá egészen jó minőségben, viszonylag olcsón. Ezek közül hármat fogok tudni nyugodt szívvel ajánlani a nyaralás idejére (IS), az Xbox Game Pass Ultimate-et, a Google Stadiát, illetve a PC-seknek a GeForce Now-t.

Igen, tudom mit gondolsz; de hát ezekkel jó internetkapcsolattal lehet csak játszani. A jó hír, hogy már egy alsó-közép (30-35 Mbps letöltés) mobilinternet sebességgel is simán elfutnak, ezért a legtöbb helyen elérhetőek lesznek – maximum az utazás során lehetnek majd problémáink.

A fenti szolgáltatások mellé más nagyon nem is kell, hiszen mindhárom rendelkezik mobilapplikációval. Sőt a Stadiát még a szálláson, vagy a nyaralóban található TV-re is rá tudjuk dobni, köszönhetően a Chromecast Ultrának, ami még a 4K-s felbontásra is képes, és nagyjából egyetlen tenyérnyi helyet követel csak az utazóban.

Kiegészítők

Introducing the Latest Designed for Xbox Mobile Gaming Accessories - Xbox Wire

Balról: 8BitDo kontroller, Razer Kishi, kontrollerre rakható mobiltartó

A játékstreaming megoldásokhoz olyan nagyon sok kellék nem fog kelleni, azért érdemes lehet átvenni őket. A Game Pass-al talán még akkor sem leszel bajban, ha nincsen kontrollered, hiszen megannyi játékot lehet játszani már érintőképernyőn keresztül, mindenesetre akkor jársz a legjobban, ha lesz nálad egy – ez természetesen igaz a Stadiára és a Now-ra is.

Telefonról, tabletről tulajdonképpen olyan kontrollert használhatsz, amilyet támogat a készülék. Ez lehet PS4, Xbox, vagy szinte bármilyen bluetooth képes irányító, de azért indulás előtt nem árt utánanézni a kompatibilitási listában, aminél egy fokkal jobb a betesztelés. Ha megvan a kontroller, és arról is meggyőződtünk, hogy működik, akkor mindenképpen érdemes lesz beszerezni egy tokot is hozzá, ugyanis a gombok könnyen tönkremehetnek a szállítás között még akkor is, ha gondosan becsomagoltuk az boxerek, bugyik és zoknik közé.

A következő kiegészítő egy kontrollerre pattintható mobiltartó (abban az esetben, ha arról játszunk, tablethez elég a kitámasztós tokja is ofc), melyek általában nem szoktak őrült nagy összegekbe kerülni, és a legtöbb mobilos és tech kütyü-shopban meg is találhatóak. Ennél szerintem „próbb” megoldások lehetnek a telefon oldalára rakható kiegészítők, melyeknek az egyik teteje a Razer Kishi – de persze találhatunk annál olcsóbb alternatívát is.

A másik fontos kiegészítő egy power bank lesz, hiszen a Stadia és a Game Pass is csak úgy szipolyozza az aksit – a nagy melegben meg aztán pláne, szóval csak okosan. A lényeg, hogy ha néha-néha szeretnénk játszani a strandon, akkor jó ha van nálunk egy ilyen csodálatos szerkezet, amit akár a Leet Shopból amúgy egészen jó áron be is tudsz szerezni.

A mocskos anyagiak

Az egyik utolsó, ámde legfontosabb, hogy legyen egy élő előfizetésünk valamelyik szolgáltatásra. A Google Stadia mellett az szólhat, hogy ugyan a legtöbb AAA-s játékra be kell fizetnünk, cserébe viszont szinte tényleg rajtunk áll, hogy mivel játszunk.

Ezzel szemben a Game Pass Ultimate esetében a szolgáltatás díján felül nem kell többet költenünk semmire. A GP játéktárában pedig garantáltan találunk valamit, amivel elüthetjük az időt, kezdve a Bethesda és az EA legnagyobb címeivel, egészen az ismeretlen indie gyöngyszemekig.

A GeForce Now viszont a PC-s játékosok számára lehet érdekes, ez ugyanis összeköttetésben állt a Steam és az Epic Games-es profilunkkal. Üröm az örömben, hogy nem minden kiadó engedélyezte a játékait a Now szolgáltatásában, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes lecsekkolni, hogy a kívánt és/vagy tervezett címeket tudjuk-e majd pörgetni a parton.

Árban viszont eltérnek egymástól. A GeForce Now rendelkezik egy ingyenes klienssel, ez viszont kompromisszumokkal jár: egyhuzamban csak egy órát tudunk játszani, illetve ha sokan szeretnének játszani egy játékkal, akkor sorba állítja az ingyeneseket. A fizetős csomaggal ezek nem állnak fenn, amiért 3500 forintot kérnek havonta.

A Game Pass Ultimate havídíját 4190 forintban határozta meg a Microsoft, ami az új előfizetőknek azért egy jó hír, mert az első hónap csupán 300 forintért váltható ki. Ha csak a nyaralásra élnénk ezzel, akkor abszolút megéri, sőt, személy szerint ezt a modellt ajánlom a leginkább.

A Google Stadia első hónapban teljesen díjmentes, azután a Pro csomagért 2990 forintot kérnek el. Ebben már találunk ingyenes játékokat, de azok közel sem meggyőzőek, ezen túl viszont fizetnünk kell a játékokért. Ha kizárólag a nyaralás idejére próbálnád ki, akkor érdemes lehet a megnézni az ingyenes kínálatot, hátha akad köztük arra érdemes, ellenkező esetben nem javaslom, hogy több ezer, akár tízezer forintot költs játékra. Ha utána is megtartanád, akkor viszont ez is egy jó megoldás lehet.

Mindent összevetve – ha van már egy kontrollerünk – pár ezer forintból simán megoldhatjuk, hogy alkalomadtán nyomjunk valamit az árnyékban, bekómázva a sajtos-tejfölöstől.

https://leet.hu/termekek/tarsasjatekok/

×