Steve Jobs miután otthagyta az iskoláját jelentkezett egy állásra, amihez kitöltött egy formanyomtatványt is. Most ezt árverezik el egyszerre fizikális és NFT formában, és könnyen csak egy maradhat.

Az NFT-k piaca a kriptuvalutákkal párhuzamosan váltak népszerűvé, komoly bevételi forrásként szolgálva a digitális alkotóművészek, illetve a mémek sztárjainak. Mellettük azonban a digitális világ legnagyobb úttörői is előállnak a saját blokkláncban hitelesített egyedi tartalmaikkal, ilyen volt néhány hete Tim Berners-Lee mindent megváltoztató kódsora, amiből a World Wide Web született.

Várhatóan ilyen lesz Steve Jobs egy 1973-ban kézzel írt állásjelentkezési lapja – mondhatni önéletrajza – is, amit szintén NFT-sítettek. Az dolog érdekessége, hogy a digitális tartalom mellett annak eredetijét is árverésre bocsátották, mellyel valójában a két forma megversenyeztetése a cél.

Abban az esetben viszont, ha az NFT nyer, vagyis azt veszik meg drágábban, az aukció zárultával azt is fontolóra veszik, hogy megsemmisítsék az eredeti papirost – ezzel tornázva még feljebb a digitális forma árát.

 

A fent is látható egyoldalas jelentkezési lapot akkor készítette, amikor három évvel az Apple megalapítása előtt otthagyta a Reed College iskolát. Az akkor még csak 18 éves Jobs álláskeresési lapja sajnos nem túl részletes, vagyis nincs benne a pontos pozíció vagy a vállalat, ahová jelentkezik, az azonban kiderül, hogy elektronikai technikus vagy tervezőmérnöki állások iránt érdeklődött. Ahogyan az sem derül ki, hogy felvették-e végül, avagy sem, az viszont történelem, hogy ’74-ben az Atarihoz csatlakozott.

Erősségei között a számítógépes, dizájn és technológiai ismereteit említi, ami annak fényében, hogy 1976-ban Steve Wozniakkal együtt megalapította az Apple-t, aminek aztán megannyi forradalmi kütyüt köszönhetünk, nem is tűnik akkora nagyzolásnak.

Az aukció lejártáig még két teljes nap van hátra, ezért messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni a jelenlegi állásból. Mindenesetre ezidáig toronymagasan vezet a fizikai példány, ami a cikk írásának pillanatában 111.000 dolláron – körülbelül 33 millió forinton áll, míg az NFT változat 2378 dolláron, vagyis valamivel több mint 705.000 forinton.

Többen az blokkláncban hitelesített digitális verziónak szurkolnak, mivel ezt egy amolyan erőfitogtatásnak is tartják, én azért egy kicsit remélem, hogy végül a fizikai formátum jön majd ki a képzeletbeli ringből.

via – Kriptoakadémia, CNBC

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×