A 3D holografikus kijelző technológiát egy ideje már fejlesztik a Looking Glass Factory szakemberei, most pedig bemutatták a 4K és a 8K-s modelleket.

A Looking Glass Factory nevű vállalat egy ideje már kísérletezget a szemüveg nélküli holografikus és 3D-s kijelzők készítésével, amiben tulajdonképpen élen is járnak. Néhány hónappal ezelőtt is volt már róluk szó, amikor az egyik első eszközükön próbálták ki, hogy játékkal is működik-e a technológia (konkrétan a Doommal), és mindenki meglepetésére nem csak működik, de elég vagányul is fest rajta.

A vállalat most viszont egy újabb szintet lép, bemutatták ugyanis az újabb generációs 3D holografikus kijelzőket, amik egészen brutális 4 és 8K-s felbontásban érkeznek.

Az új és nagyobb felbontású eszközök kétféle méretben: 15,6″, illetve 32″ kijelzőkkel rendelkeznek, és a korábbi modellhez képest kategóriákkal lesznek drágábbak. A régi Portrait Looking Glass 300 dolláros áron volt elérhető, ezzel szemben az újakat 3000 (900.000ft) és 17.500 dollár (5,1 millió forint) között értékesítik.

A Tech Crunch szerint mindez azért érdekes, mert a magasabb és részletgazdagabb felbontáson túl semmivel sem nyújt többet, a 3D-s holografikus technológia is pontosan megegyezik az olcsóbbik modellben használttal – a képminőség viszont valóban szembetűnő.

Ezt a vállalat azzal magyarázta, hogy a Portrait egyfajta előfutára volt a dolognak, amolyan fejlesztői gépek voltak. A startupként működő vállalat szerint látszik, hogy az embereknek van igényük erre, hiszen az új modellekből már több mint 11.000 darabot sikeresen eladtak.

Sőt, a technológiát nem csak magán- szórakoztató célú felhasználásra szánják. A képernyőket ugyanis használhatják laboratóriumi, orvosi, és bármilyen egyéb tudományos célokra is, melyek több területen megkönnyíthetik, vagy jobbá, hatékonyabbá tehetik a szakemberek munkáját.

Sőt, a számomra legkézenfekvőbbnek a művészeti felhasználása tűnik, hiszen 3D modellezők, tervezők, építészek vagy belső dizájnerek a gépen kívül valós időben 3D-ben láthatják az alkotásaikat, ami egészen hasznos lehet.

Ez nagyjából egybe is vághat az árazással, hiszen nem lehetnek sokan azok, akik film és sorozat nézésére kiadnának egy tévénél jóval kisebb képernyőért 5 millió forintot, csak mert az holografikus. A technológia viszont különösen érdekes, és könnyen lehet, hogy a jövőben több területen találkozhatunk majd vele – ha pedig később elérhetőbb áron lesz, akkor az sem kizárt, hogy néhányan tényleg erről fogják pörgetni a Grand Theft Auto 6-ot.

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×