Pár beállítással és trükkel sokat javíthatunk a hálózat minőségén.

Kis túlzással manapság szinte már egy single player játék futtatáshoz is állandó internetkapcsolat szükséges. Ezért a hálózatot „irányító” router az egyik legfontosabb külső komponens lehet a gépünk életében. Bár a legtöbb szolgáltató már wifi router+modem kombót ad az előfizetés mellé, érdemes lehet beszereznünk akár egy olcsóbb, de dedikált routert a háztartásba.

Általában ezeken stabilabb szoftver fut, sokkal jobban testreszabhatóak és nagy eséllyel a hatótáv is sokkal kellemesebb lesz a szolgáltatós társaikhoz képest. Amire érdemes odafigyelnünk, az a manapság már alapnak számító gigabites portok és a legalább „ac” szabványt támogató WiFi technológia. Hiába vennénk WiFi 6-ot támogató routert,  csak a legfrissebb hardverek támogatják azt, a nem is olyan régi telefonok, tabletek és laptopok nem tudnák kihasználni az ebből fakadó előnyt. Persze ha belefér a büdzsébe és hosszú távra tervezünk, akkor egy ilyen modellel sem nyúlhatunk mellé.

Nézzünk meg mit tehetünk meg annak érdekében, hogy a legjobbat kihozzuk a routerünkből játékok alatt!

Felejtsük el a WiFi kapcsolatot, ha megtehetjük

Ez természetesen csak a dedikált, játékos gépre vonatkozik. Az viszont kijelenthető, hogy még a router mellett ülve is sokkal rosszabb ping stb. értékeket mérhetünk vezetéknélküli kapcsolaton a kábeleshez képest. Persze így is előfordulhat, hogy valamilyen technikai ok miatt nem tudunk géphez ethernet kábelt vezetni, csak ilyenkor számolni kell a következményekkel is.

5 GHz vs 2.4 GHz

Ha mindenképp kénytelenek vagyunk vezetéknélküli kapcsolattal használni a gépet, akkor mindig az 5 GHz-es opciót válasszuk. Nem csak magasabb sebességet, hanem gyorsabb válaszidőt is elérhetünk, mely igazán fontos lehet játszadozás közben. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az 5 GHz egy kicsit gyengébb hatótávval rendelkezhet mint a 2.4 GHz-en futó kapcsolat.

Erősítsünk egy kicsit a jelerősségen

A gyenge kapcsolat egyik oka, hogy egyszerűen olyan szinten telítődve vannak a csatornák, hogy zavaró hatással vannak a saját hálózatunkra is. Mindenképp érdemes a router beállításaiban a csatornát „Auto” opcióra rakni, ekkor a készülék a környéken fellelhető hálózatokat kielemezve a lehető legjobb és kevésbé terhelt csatorná(ka)t választja ki. Ezen kívül néhány típusnál akár még az antennák kicserélésével is segíthetünk egy kicsit a jelerősségen, bár csodákat ettől sem kell várnunk. Bevethetünk különböző WiFi extendereket is, melyek lakáson belül erősítik/továbbítják a jelet.

Kapcsoljuk be a QoS-t

A QoS megkülönbözteti a csomagok forrását és rendszerezi azokat

Ha többen is használják a hálózatot, akkor érdemes lehet a QoS funkciót bekapcsolni. A QoS a Quality of Service rövidítése. Kiváló társunk lehet, ha több folyamatot is kezelnie kell a routernek egy időben. Például, ha valaki videókat néz vagy épp letölt, akkor is szorít a játék által küldött és fogadott csomagoknak némi szeletet a sávszéleségből. A csomagokat prioritásuk alapján továbbítja, így előnyt élvezünk az éppen letöltő vagy videót néző családtagokkal szemben.

A fenti beállításokra egyértelmű menüpontokat nem tudunk mondani, hiszen gyártóként, de gyakran még típusonként is eltérhetnek az egyes routerenként. A QoS, 5 GHz stb. kifejezéseket kutatva azonban hamar rátalálhattok. 

Fontos: a szolgáltatók néha teljesen letiltják a routerben való turkálást, ilyen esetben érdemes dedikált routert beszereznünk!

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×