Két finn vállalat fából készített egy műholdat, ami azon túl, hogy egy fantasztikus kísérlet, még meg is mentheti a Földet az űrszeméttől.

Egészen valószínű, hogy a NASA, a SpaceX, a Virgin Galactic és a Blue Origin mérnökeinek a fejében ritkán, de inkább egyáltalán nem fordult még meg,, hogy fából készítsék valamelyik eszközüket. Ellenben a finn Arctic Astronautics és UPM nevű vállalatokkal, akik egy ideje már játszanak a fából készült műhold ötletével, sőt, tulajdonképpen el is készítették az első prototípusokat, amelynek a Woodstat nevet adták.

A kísérlet jelenleg már ott tart, hogy júniusban megkapták a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy a Woodstat felmehessen az űrbe.

Az egészen apró, mindösszesen 10×10 centiméteres és 1 kilós műhold borítása bármilyen barkácsboltban fellelhető nyírfából készült, amit a méretre vágást követően speciális kezelések alá vetették. Először a faanyagot egy teljesen zárt térbe (termikus vákuumkamrába) rakják, hogy elveszítsen minden nedvességet. Ezután nagyon vékonyan alumínium-oxiddal és különböző lakkokkal vonták be, hogy a további nedvességet elkerülvén képes legyen ellenállni az űrbéli viszontagságoknak.

Woodstat

Samuli Nymanm, az Arctic Astronauts főmérnöke és társalapítója szerint a fa bevonatához használt alumínium-oxid segít megakadályozni, hogy a fa az űrkörnyezetben bármilyen gázt szabadítson fel. Emellett megvédi a felületet az atomi oxigénnek való kitettségtől is, amely a Föld légkörének peremén található, és korrodáló hatású.

A Woodstat természetesen nem csak fából áll. Maga a váz egy 3D nyomtatott fémből áll, ahogyan a belső szerkezete is különféle elektronikai eszközökből, például kamerákból, érzékelőkből áll össze. Ezek a szerkezetek a sikeres fellövést követően különböző kutatásokat és méréseket fognak végezni, elsősorban azt vizsgálva, hogy a kis műhold faborítása mennyire áll ellen az űrbéli környezetnek.

Ez azért lesz fontos, mert ha ténylegesen és hosszan tartóan beválik, akkor akár más vállalatok is átvehetik a technológiát. Mindez pedig az egyre tarthatatlanabbá váló űrszemét problémájára lehet egy lehetséges megoldás. a szakértők szerint ugyanis félő, hogy a fent keringő műholdsereg visszahullik majd a Földre, és van esély, hogy komolyabb károkat fognak okozni.

„Nagyon aggaszt bennünket az a tény, hogy minden műhold, amely újra belép a Föld légkörébe, elég, és apró timföldrészecskéket hoz létre, amelyek hosszú évekig a felső légkörben fognak lebegni” – mondta a BBC-nek Takao Doi, a Kiotói Egyetem professzora és japán űrhajós, aki szerint az ide visszahulló apró alumíniumrészecskék előbb-utóbb az itteni környezetre is hatással lesznek.

A fa ezzel szemben 100%-ban elég, és semmilyen káros részecskét nem juttat a légkörbe, és semmilyen törmelék nem hullana a fejünkre.

via – Owliver’s Post, Olhar Digital, Qubit

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×