Nem akarja megváltani a világot, de kiváló választás lehet a kategóriájában.

Ismét a népszerű lengyel gyártó, az SPC Gear egyik perifériája került görcső alá. A mikrofon, a fejhallgató és az egér után stílszerűen egy billentyűzetet nyüstöltünk az elmúlt napokban. Az SPC Gear GK630K Tournament egy TKL formátumú billentyűzet, ráadásul teljesen magyar kiosztással. Nézzük is, hogy teljesít a mindennapokban!

Csomagolás és a nyers technikai adatok

  • Kailh Red kapcsoló, de Brown és Blue változat is elérhető
  • Full N-key rollover
  • 100% anti-ghosting
  • 1000Hz polling rate
  • 2 év garancia
  • 915 grammos súly
  • 1.8 méteres kábel
  • Teljes RGB világítás
  • Magyar kiosztás
  • Méret: 400x190x50

Nem vitték túlzásba a csomagolást, az SPC Gear Lix Plus kicsit szokatlan doboza után ezúttal egy teljesen átlagos körítéssel találjuk szembe magunkat. Az extrákról ezúttal le kell mondanunk, a kötelező használati utasításon kívül egy keycap kiszedőt találhatunk a billentyűzetünk alján. Ebben az árszegmensben nem is feltétlenül várunk többet, de egy-egy ajándék keycap mindig jól jöhet.

Anyaghasználat & design

A lényeg azonban maga a billentyűzet. Nem lehet okunk panaszra, már a periféria súlyán is érződik, hogy bizony ebben tényleg van anyag. Hiába a 75%-os TKL kivitel, így is közel egy kilogrammot nyom az SPC Gear GK630K. Nem véletlenül van ez így, hiszen a gyártó direkt felhívja a figyelmünket már a weboldalon is, hogy itt bizony alumínium borítással találkozunk. Kellemes a tapintása, valóban érződik, hogy ezt nem könnyen tudjuk leamortizálni. A lábakat 3 állásban használhatjuk, így mindenki megtalálhatja a neki kényelmes pozíciót.

A keycapek teljesen átlagos minőségűek, az árnak megfelelően ABS kupakok, az anyaghasználattal itt sincsenek gondok, de nem a GK630K fogja megváltani a világot. A PBT technológiával készült keycapekért egy kicsit többet kellene otthagynunk a pénztárnál.

A kábel ismét pozitív csalódás volt. Az előd GK530K-val ellentétben itt már egy lecsatlakoztatható USB-C kábelt kapunk a csomagban. Így ha esetleg valamilyen baleset történne a gyári kábellel, akkor pillanatok alatt pótolhatjuk azt. Jár a piros pont.

Teljesítmény, használat

Az SPC Gear a Kaihl mellett tette le a voksát, már ami a switcheket illeti. A nálunk járt Red kapcsolós példány tökéletes azok számára, akik a halkabb switcheket szeretik, hiszen lineáris kialakításából adódóan nem kell félnünk a felesleges zajoktól. A gyártó 50 millió leütést garantál, így egy jó ideig nem kell aggódnunk amiatt, hogy ilyen szempontból elhasználódna a billentyűzet.

Specifikációjában a Cherry MX Reddel szinte azonos, a bejárt út (4mm) és 2mm-es aktuációs pont (ahol a kapcsoló regisztrálja a lenyomást) is megegyezik, egyedül a lenyomásához szükséges erő több egy kicsit a Kaihl Rednél (45 vs. 50 cN). Játékok és gépelés alatt is kiválóan teljesített, így bármilyen használatra befogható a billentyűzet. Ahogy fentebb is írtuk, Brown és Blue változatokban is megtalálható a GK630K.

Szoftver

Nem maradunk szoftver nélkül sem. Egyszerűen kezelhető a program, de minden szükséges dolgot megtalálhatunk. Itt állíthatjuk a billentyűzet RGB effektjeit (akár gombokra lebontva is!), a makrókat és még profilokat is létrehozhatunk.

Verdikt

A billentyűzet a TKL kialakítást kedvelőknek kiváló alternatíva lehet az alsóbb árszegmensben. A kapcsolók bár nem „eredeti” Cherry által gyártott példányok, bőven megállják a helyüket a mindennapok során, nem kell aggódnunk emiatt. A magyar kiosztás rengeteg játékosnak pluszpont lehet. Az anyaghasználat teljesen rendben van, a fém felső borítás külön dicséretet érdemel. A lecsatlakoztatható Type-C USB kábel pedig már-már extrának is tekinthető a kategórián belül. Nem a GK630K fogja megváltani a világot, de kategóriáján belül kifejezetten ajánlott perifériával volt dolgunk. 

Összefoglalás

Az ár-érték bajnok TKL? – SPC Gear GK630K billentyűzet teszt


Szerzői értékelés

9

Az SPC Gear ismét egy kiváló ár-érték arányú billentyűzetet tett le az asztalra. A GK630K magyar nyelvel, minőségi anyaghasználattal és korrekt kapcsolóval kecsegteti a potenciális vevőket.

Magyar nyelv

Minőségi anyaghasználat

Teljesen személyre szabható RGB világítás

Lecsatlakoztatható Type-C kábel

Szoftver

Mechanikus kivitel

3 féle kapcsolóval is megtalálható

Átlagos, ABS keycapek

 

Olvasói értékelés

0

×