A NASA felküldött a Nemzetközi Űrállomásra két maréknyi csilipaprikát, amiket az űrhajósok körülbelül négy hónapig fognak „öntözgetni”, növeszteni.

A NASA úgy döntött, kicsit felpaprikázza a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósok mindennapjait, így felküldött nekik néhány piros és zöld csilipaprika magot. A 48 darab magvacskát egyébként Elon Musk SpaceX utánpótlási szolgáltatásával juttatták el az ISS-re még júniusban, melyeket már el is ültettek szépen három speciális növesztőkamrába.

A Plant Habitat-04-re keresztelt kísérlet ötletgazdája Shane Kimbrough volt, aki már április óta várta odafent a paprika magvakat. A zöldségek négy hónapon keresztül fognak növekedni, amely alatt várhatóan meg fognak érni is. Amint a paprikák látszólag megérettek, a legénység megvizsgálja őket, és ha biztonságosnak látják, akkor néhányat megesznek belőlük, a többit pedig visszaküldik elemzésre a Földre.

A kutatás célja természetesen az űrbéli növénytermesztés alapos kitanulása, hiszen a végül sikeresnek bizonyuló módszerek alkalmazhatóak lesznek a hosszabb űrutazások, illetve a sokáig tartó űrbázisok – például a Holdbázis – építésekor. Ezzel pedig változatos és egészséges étrendet lehetnek képesek biztosítani az űrhajósok számára, aminek pszichológiai előnye is lehet.

Sőt, a csilipaprikának más haszna is származhat az űrben. Matt Romeyn vezető kutató ugyanis elárulta, hogy a szaglás- és ízérzékelés a mikrogravitációban való élet átmeneti mellékhatásaként hajlamos csökkenni, vagy teljesen elmenni. A csilipaprika viszont képes lehet ezen változtatni és/vagy mérsékelni, ami jelentősen hozzájárulhat a fizikai és pszichikai épség fenntartásához.

A kutatók figyelemmel fogják kísérni a paprikák növekedését, és összehasonlítják őket egy földi kontrollcsoporttal. Tervezik, hogy összegyűjtik a legénység visszajelzéseit a paprikák ízéről és állagáról, valamint Scoville-méréseket is elvégeznek majd, amivel a paprikák erősségét mérik meg.

A NASA már korábban is végzett növénykísérleteket az ISS-en; 2016-ban sikeresen vörös római salátát termesztettek (és ettek), 2015 és 16-ban pedig egy virágot is sikerült növeszteniük, amely voltaképp az előfutára volt a hosszabb ideig termő, gyümölcsöt hozó és virágzó növényeknek.

via – CBSNews, SlashGear

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×