Hiába írták alá néhány ezren a petíciót, hogy Jeff Bezos maradjon az űrben, a milliárdos a súlytalanság megtapasztalása után sikeresen visszatért a Földre.

Pár nappal ezelőtt, július 14-én a Blue Origin is megkapta a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy kereskedelmi egységként embereket, pontosabban civileket is szállíthasson az űrbe. Ezt mondjuk már előtte is jól tudtuk, hiszen nem volt különösebb technikai akadálya már a dolognak, így Jeff Bezos is jó előre kijelölte az első éles kilövést, ami így elegánsan július 20-ra, a holdraszállás 52. évfordulójára esett.

A mai napon, magyar idő szerint délután 15:00-kor az 57 éves Jeff Bezos, az öccse Mark Bezos, a legendás Mary Wallace „Wally” Funk és  a fiatal Oliver Daemen társaságában a New Shepard fedélzetén történelmi magasságokba emelkedett, egészen az űrbe.

A tett történelmi, mivel 107 kilométeres magasságba kereskedelmi egység még nem emelkedett. Emellett a 82 éves Wally Funk lett a világ legidősebb embere az űrben, míg a 18 éves Oliver Daemen a legfiatalabb.

Balról jobbra: Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen és Wally Funk

A kilövés után a New Shapard rakéta tulajdonképpen pillanatok alatt felgyorsult, majd 76 kilométeres magasságban levált róla az ablakokkal felszerelt kapszula. A hordozó ezután elegánsan visszaszállt a Földre, tűpontosan a neki kijelölt helyre. Mindeközben a Bezos-csapat tovább emelkedett, egészen a Kármán-vonal fölé, 107,05 kilométerig, így az ő esetükben senki nem kérdőjelezi majd meg, hogy tényleg jártak-e az űrben, vagy éppen csak.

Ezután – petíció ide, vagy oda – a kapszula is ereszkedni kezdett, majd ernyőt bontva minden probléma nélkül sikeresen visszahozta történelmet író a civil űrhajósokat.

Korábban egyébként Bezos vetélytársa, a 70 éves Richard Branson néhány nappal beelőzte őket, aki a saját, USS Unity űrrepülőjén 86 km-es magasságig repült, amivel ő lett az első milliárdos, aki kereskedelmi hajón az űr határán járt. Az Amazon ex-elnöke egyébként azért tudott magasabbra emelkedni, mert a Virgin Galactic hordozórepülős vertikális felszállásával szemben a Blue Origin rakétát használ a kilövéshez.

A versengésen túllépve valójában mindketten történelmi tettet hajtottak végre, amivel gyakorlatilag megnyitották az utat az űrturizmus korszaka előtt. Ez persze jelenleg biztosan csak a milliárdosok hétvégi programja lesz, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy néhány évtizeden belül az átlagember pénztárcájához is barátságosabb árakon turistáskodhatunk majd a végtelenbe – és tovább.

A pár perces kilövést és visszatérést itt lehet visszanézni:

 

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×