Egyre újabb és újabb ötletekkel állnak elő a kutatók az elektromos eszközök alternatív módon történő töltéséhez és működtetéséhez – most például az ujjak izzadságából nyernek ki energiát.

Az alternatív töltéssel egyre többen foglalkoznak, legutóbb a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói mutatták be újszerű és nagyszerű fejlesztésüket, amellyel egyetlen csatlakoztatott áramforrással a testen keresztül tölthetjük szinte az összes viselt elektromos eszközünket.

A Kaliforniai Egyetem kutatói hasonló kísérleteket végeznek, annyi különbséggel, hogy áramforrásként az emberi testet veszik alapul. Sikerült egy olyan eszközt alkotniuk, ami az ujjbegyek mozgásából, de legfőképp az ott keletkező verejtékből kreál elektromosságot.

Ez a kütyü olyan, mint egy vékony csíkokból álló sebtapasz, csak ez még ki is van párnázva szénhabos elektródákkal. Ezek azok, amik felszívják az izzadságot, majd a beléjük ágyazott enzimek segítségével kémiai reakciókat indítanak el, így alakítva belőlük elektromosságot. Emellett beépítettek még egy speciális – piezoelektromos anyagból készült – chippet is, ami nyomásra még több energiát képes termelni. Az így keletkezett elektromos energiát ezután egy pici kondenzátorban tárolja, ami szükség esetén ellátja a viselt eszközöket.

 

Ami viszont még érdekesebbé teszi a találmányt az az, hogy még akkor is működik, amikor a viselője alszik. De igazából miért ne működne, hiszen a test egyik legizzadósabb pontjai az ujjak, melyek mindegyike több mint ezer verejtékmiriggyel van tele, 0-24 izzadságot termelve.

Az elvégzett alvásos kísérletek alapján, 10 óra alatt 400 millijoule energiát termelt, ami elég lenne egy okosóra egész napos működéséhez.

„Más izzadsággal működő viselhető eszközökkel ellentétben ez nem igényel testmozgást, nem igényel fizikai erőfeszítést a viselőjétől ahhoz, hogy működjön” – mondta az eszköz egyik feltalálója, Lu Yin kutató. „Ez a kutatás nagy előrelépés afelé, hogy a viselhető eszközök praktikusabbá, kényelmesebbé és elérhetőbbé váljanak a hétköznapi emberek számára.”

A kutatócsapat itt azonban nem állna meg. Jelenleg az eszköz tökéletesítésén dolgoznak, hogy az még több energiát legyen képes kinyerni az ujjak izzadságából, illetve hogy még többet legyen képes eltárolni.

via – NewScientist, InceptiveMind

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×