Nagyszabású romantikus, történelmi akciósorozat készül a törökverő Hunyadi hőstetteiről, mellyel megvédte Európát a hódító oszmán seregektől.

Animációs sorozat, de még képregény is készült már Hunyadi János vitézségéről, valamiért azonban nagyobb költségvetésű produkciót – mármint tényleges sorozatot ezidáig még nem kapott. Pedig az egyik legnevesebb és leghősiesebb, „legszuperhősösebb” magyar történelmi alak Ő, aki az 1456-os nándorfehérvári csata révén (is) méltán vonulhatott be hazánk, úgy pedig egész Európa történelemkönyvébe.

A törökverőről most úgy tűnik, hogy tényleg elkészül az a mozgóképes adaptáció, amelyet megérdemel, ugyanis már egy jó ideje készülget a témában eddigi legnagyobb költségvetésűnek ígérkező sorozat – A Holló felemelkedése produkciós címmel. A filmre nem csak tapasztalt filmeseket sikerült verbuválni, de komolyabb állami támogatást is kapott; a magyar állam és a Nemzeti filmintézet összesen 10,5 milliárd forinttal járul hozzá a forgatásokhoz – írta a Telex.

Robert Lantos' Serendipity Point, Beta Team on 'Rise of the Raven' - Variety

A munkálatok élére a magyar származású kanadai filmrendező, George Mihalka állhat – mint showrunner, aki egyben az utolsó három részt is dirigálni fogja. Mindemellett a forgatókönyv megírásában is segédkezik, melyet rajta kívül Lengyel Balázs, Lovas Balázs, Ruttkay Zsófia és Veres Attila jegyez.

A sorozatot előzetesen 10 órásra tervezik (azt nem tudni milyen hosszúságú epizódokban), de az első két részt biztosan a temesvári születésű Robert Dornhelm rendezi majd, de az egyik legsikeresebb hazai rendezőt, Nagypál Orsit is sikerült „néhány” epizódra szerződtetni.

A történet Bán János – írói nevén Bán Mór – regényei alapján készül, melyeket 2008-tól szinte éves megjelenéssel körmölt egészen a legutóbbi, 2020-as Hunyadi: A szűz kardja című kötetig, melyekből a Kossuth Rádió 2016-ban egy 10 részes rádiójáték-sorozatot is készített ‘A hajnalcsillag fénye’  címmel. 

A produceri székekbe Krskó Tibor (Sorstalanság), Hazai Cecília és Hazai Kinga, valamint Oliver Auspitz és Andreas Kamm ülhetnek majd, míg a gyártásvezetői feladatokat (executive producer) a szintén magyar származású kanadai veterán és magasan jegyzett filmes, Robert Lantos látja el. A szereplőválogatás és az előkészítési munkálatok egy ideje már zajlanak, az Index például már januárban beszámolt fejleményekről, így remélhetőleg hamarosan még többet fogunk megtudni az ígéretes produkcióról.

Az viszont már teljesen biztos, hogy a sorozatot Magyarországon (és Szlovéniában) a TV2-n fogjuk tudni megnézni, arról egyelőre sajnos nincsen hír, hogy esetleg valamilyen streaming platformra is felkerülne.

Borítókép: Bán Mór, Hunyadi könyvsorozat, Ezüst Pallos

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×