Jackson Palmer 2013-ban hívta életre a mára egyik legnagyobb kriptovalutájává érett Dogecoint, most mégis a kriptopénzek ellen szólalt fel.

A kriptovalutákkal szemben egyre többen fogalmaznak meg különösen éles kritikákat, melyek egyik legszélsőségesebbike egyenesen a betiltásukat követeli. A problémát a legtöbben tulajdonképpen már a lényegi részében, a decentralizáltságában és sokszor a visszakövethetetlenségében látják, amely mellett meg szokott még jelenni a környezetre mért rendkívül káros hatása – köszönhetően a brutálisan nagy energiaigénynek, ami a bányászati tevékenységhez szükségeltetik.

Jelenleg három nézőpont dominál a közbeszédben. Az egyik – a fentiek miatt – a kriptók azonnali betiltását követeli, míg a másik ebben látja a jövőt, és az egész világon bevezetett pénzeszköznek nyilvánítaná. Egy harmadik a korlátozásban és a szabályozásban látja a megoldást, melyet szemmel láthatólag jelenleg elég nehézkes kivitelezni.

Az egyik legnépszerűbb és legtöbbet érő kriptovaluta, név szerint a Dogecoin kitalálója, Jackson Palmer is oldalt választott, és sikere ellenére ő is inkább a kriptopénzek ellen kezdett kampányolni. Legalábbis leírta kendőzetlen véleményét, amivel bizony valóban sok problémára világít rá.

https://twitter.com/ummjackson/status/1415353985406406658

Több éves tanulmányozás után úgy vélem, hogy a kriptopénz egy eredendően jobboldali, hiperkapitalista technológia, amelyet elsősorban azért hoztak létre, hogy az adóelkerülés, a csökkentett szabályozási felügyelet és a mesterségesen kikényszerített szűkösség kombinációja révén növelje támogatóinak vagyonát.” – kezdi véleményét Palmer.

Palmer szerint tehát a kriptó leginkább azoknak a szupergazdagoknak kedvez, akik már évek óta az adófizetési kötelezettésgük elkerülésével zsonglőrködnek évek óta. Nemrégiben kiderült, hogy egészen pontosan hogyan csalja el az amerikai legfelsőbb réteg a jövedelmük utáni adófizetést, melyek szigorúan bizalmas adóhatósági papírok kiszivárgásának volt „köszönhető”. A kriptovaluták azonban egy olyan lehetőséget adnak, mellyel örökre „tiszták” maradhatnak.

Pont emiatt, a „decentralizált” jelzők ellenére is valójában az ők, és a befolyásos kartelljük kezében van a kriptó feletti kontroll, akik idővel számos olyan intézményt építettek be, amelyek a meglévő központosított pénzügyi rendszerhez kötődnek. Pont amilyeneket állítólag fel akartak volna váltani a kriptovalutákkal.

https://twitter.com/ummjackson/status/1415353986392072196

„A kriptopénz-ipar a kétes üzleti kapcsolatok, a megvásárolt médiaszereplők és influencerek hálózatát használja ki a „gyorsan meggazdagodhatsz” kultusz fenntartására, amelynek valódi célja az, hogy a pénzügyileg kétségbeesett és naiv emberektől újabb pénzt szedjen ki.” – folytatta a kriptóban igencsak jártas szakember.

„A kriptopénz olyan, mintha a mai kapitalista rendszer legrosszabb részeit, mint a korrupció, a csalás, vagy az egyenlőtlenség venné alapul, majd egyetlen szoftver segítségével technikailag korlátozná a beavatkozások, pl. ellenőrzések, szabályozás, adózás használatát, amelyek az átlagemberek védelmét vagy biztonsági hálóját hivatottak szolgálni.”

Elvesztetted a megtakarítási számlád jelszavát? A Te hibád.
Átverés áldozata lettél? A Te hibád.
Milliárdosok manipulálják a piacokat? Ők a zsenik.

https://twitter.com/ummjackson/status/1415353990208901123

„Ezek miatt egyszerűen nem veszek részt már többé a kriptopénzekkel kapcsolatos nyilvános vitákban. Ez nem egyezik a politikámmal vagy a meggyőződésemmel, és nincs energiám arra, hogy megpróbáljam megvitatni ezt olyanokkal, akik nem hajlandóak egy megalapozott beszélgetésbe bocsátkozni.”

„Elismerésem azoknak, akiknek van még energiájuk arra, hogy továbbra is feltegyék a kényes kérdéseket, és a szigorú szkepticizmus lencséjét alkalmazzák, amelynek minden technológiát alá kell vetni. Az új technológia jobbá teheti a világot, de nem akkor, ha függetlenítjük a benne rejlő politikai vagy társadalmi következményektől.”

Palmer szavaiból voltaképp az vehető ki, hogy alapvetően nem lenne ellenére a kriptovalutáknak, de a jelenlegi rendszer, amely alapján működnek sokkal inkább káros, mint ellenkezőleg. Szerinte a 2008-ban Satoshi Nakatomo által kitalált rendszer alapvetően hibádzik, mivel hiába állít magáról minden szépet és jót, valójában pont azt a réteget és azokat az alakokat szolgálja ki, akiknek a leváltására esküdött fel.

Példája nem mellesleg saját történetén is kiválóan be tud mutatni, hiszen a 2013-ban Palmer által életre hívott mémcoin, a Doge árfolyama akkor kezdett igazán megugrani – és vált a világ egyik legnépszerűbb kriptójává, miután Elon Musk „fillérekért” belefektetett, majd észveszejtő módon kezdett róla posztolni.

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×