Mire lehet szükséged, ha elakarod érni a gyerekkori álmaid egyikét, a videojáték-tesztelést?

A „videojáték-tesztelő” munkakör szinte tökéletesen hangzik – egy olyan munka, ahol egész nap videojátékokkal játszol.

Minden kiskorú és felnőtt gamer álma.

Lehet, hogy külső szemmel nézve úgy tűnik, de az iparágon belül a „minőségbiztosítási technikus” szerepkört gyakran tekintik belépőszintű pozíciónak; ez egy remek lehetőség arra, hogy tapasztalatra vagy végzettségre való tekintet nélkül elkezdjünk dolgozni az iparágban, mielőtt más dolgokkal foglalkoznánk.

Ebben van némi igazság. A minőségbiztosítás gyakran (bár nem mindig) sok játékkal járhat. Számos példa van arra, hogy a minőségbiztosításban kezdett szakemberekből producerek, programozók, kreatív igazgatók, elemzők és stúdióvezetők lettek.

A játékminőség-ellenőrzés sokrétű feladat, ahol a játék csak egy kis részét képezi a munkának. Bár ez egy ugródeszka lehet az iparágba való belépéshez, a maga nemében ez is egy képzett, technikai és kihívásokkal teli karrier.

Még mindig érdekel? Itt van minden, amit tudnod kell ahhoz, hogy a videojáték-tesztelő legyél

Az a munka, amire a legtöbben a QA kapcsán gondolnak, a funkcionalitás tesztelése. Ezeknek a csapatoknak az a feladatuk, hogy megtalálják a hibák többségét egy játékban, és gyakran az egyik első csoport, amely visszajelzést ad a „játékbuildekről”. A funkcionalitás-tesztelők feladata a funkciók ellenőrzése, és hogy azok mennyire jól integrálódnak a játék többi részével.

Aztán ott van a lokalizációs tesztelés, amelynek során a szöveget és a hangot kell ellenőrizni annak biztosítása érdekében, hogy a játék minden régióban jól fogadja majd a felhasználókat. Néhány lokalizációs teszteléshez a párbeszédek fordítása és közvetlen módosítása szükséges.

Ezután következik a kompatibilitási tesztelés. Ez az, amikor biztosítod, hogy egy játék jól működik-e különböző hardvereken — például, hogy egy játék jól működik-e PS4-en és Xbox-on is, vagy különböző típusú okostelefonokon. Vagy különböző kontrollerekkel és más beviteli eszközökkel. Ami valljuk be, néha nagyon nem jól megy.

Végül pedig a megfelelőségi/tanúsítási tesztelés. Az olyan platformtulajdonosoknak, mint a Nintendo, az Xbox és a PlayStation, a játékaikkal kapcsolatban követendő szabályaik vannak, például, hogy a fejlesztők hogyan hivatkozzanak a kontrollereikre. A tesztelőknek ellenőrizniük kell a szöveget az irányelvek alapján, és biztosítaniuk kell, hogy egy Xbox-játékban ne jelenjen meg egy Nintendo gombfelirat vagy egy PlayStation hibaüzenet. Ha ezt elrontod, a játék megbukik a tanúsításon.

Milyen végzettségre van szükségem ahhoz, hogy játéktesztelői állást kapjak?

Általánosságban elmondható, hogy a formális végzettség nem követelmény a játékminőség-ellenőrzésben való munkavégzéshez. Ami természetesen cég, illetve ország függő is lehet. A minőségbiztosítás azonban a játékipar egyre keresettebb területévé válik, és egy kis oktatás segíthet abban, hogy biztosítson neked egy biztos pozíciót.

Mi a legjobb módja annak, hogy bekerülj a játékok minőségbiztosításába?

  • Sok munkáltató előnyben részesíti a QA tapasztalatot, de hogyan szerezhetsz ilyet, ha még csak most kezded?
  • Jelentkezz gyakornoki és munkatapasztalatra.
  • A saját játékok készítése, valamint a különböző eszközök és technológiák elsajátítása szintén előnyökkel jár. Készíts egy portfóliót, ahol bemutathatod a játéktervezéssel és programozással kapcsolatos tudásodat.
  • Ismerd a különböző játékmotorokat: A Unity, az Unreal és a GameMaker mindegyike rendelkezik ingyenes verzióval. Miközben a QA-ban a játéképítések tesztelésével fogsz időt tölteni, közvetlenül a játékmotorban is tesztelni fogsz, így az egyikben való jártasság szuper hasznos.
  • Kutass az iparági eszközök után. Nem csak az olyan tesztelési eszközökről beszélek, mint a Test Rail, Charles proxy, Jira, hanem a szélesebb fejlesztői csapat által használt eszközökről, mint a Visual Studio, Git, Ink, Twine, Blender, 3DS Max és így tovább. A legtöbbnek van ingyenes, próbaverzió vagy oktatási verziója.
  • Végül pedig csatlakozz az online tesztelő közösségekhez. Találkozhat más tesztelőkkel, akik általában nagyon szívesen adnak útmutatást. Néha még arra is van lehetőség, hogy segítsenek a szoftveralkalmazások tesztelésében. Lehet, hogy ez nem játék, de tesztelési tapasztalat.

Milyen tulajdonságokra és készségekre van szükség?

Akár hiszed, akár nem, nem a „játékokban való jártasság” a legfontosabb képesség, amire szükséged lesz ahhoz, hogy játéktesztelő legyél. Logikusnak, türelmesnek, kreatív gondolkodónak, rövid és világos íráskészséggel rendelkezőnek kell lenned.

Képesnek kell lenned arra, hogy világosan és tömören megfogalmazd, hol vannak a problémák, mik azok, hogyan keletkeztek, hogy a tesztelőtársak és a fejlesztők megértsék és reprodukálni tudják a problémát.

A problémák reprodukálásához türelemre van szükség, mivel többször is meg kell ismételni ugyanazt a dolgot, hogy a reprodukáláshoz szükséges lépések a lehető legpontosabbak legyenek, és hogy a probléma valóban minden alkalommal megtörténjen. Ez még rosszabb lehet egy olyan probléma esetén, amely csak alkalmanként fordul elő.

A kreativitás is elengedhetetlen, hiszen úgy kell tudnod gondolkodni, mint a sokféle felhasználó. Van, aki csak végigfut egy játékon, van, aki minden zugot és zugot felfedez, van, aki megpróbál rendhagyó dolgokat csinálni, és maga keres hibákat és kihasználásokat. Mindezt le kell fedni. Ami valljuk be, nem mindig sikerül tökéletesen.

Melyek a leggyakoribb tévhitek a játékok minőségbiztosításával kapcsolatban?

Egész nap csak játékokat játszunk

A játékteszteléssel kapcsolatban számos feltételezés létezik, és a leggyakoribbat a videojáték-újságírók és a játéksajtó osztják. Egyszerűen fogalmazva, nem, a játéktesztelés nem azt jelenti, hogy egész nap csak játszunk.

A teszteket módszeresen tervezzük és hajtjuk végre, hogy mindenre kiterjedjen a tesztelés. Ez lehet a többjátékos mód tesztelése során egy napig tartó csatlakoztatás és lekapcsolás, lehet minden testreszabható elem átnézése és annak biztosítása, hogy azok az elvárásoknak megfelelően töltődjenek be.

Ez egy laza és szórakoztató karrier

Mivel sokan azt feltételezik, hogy a játéktesztelés ugyanaz, mint a játék, ezért azt is elképzelik, hogy ez egy nyugodt, laza környezet lesz. Nos, ezt a szemléletet újra kellene gondolniuk.

„Néha szórakoztató lehet, mint minden más munka, de pokolian stresszes.”

Minden a hibák megtalálásáról szól

A minőségbiztosítás nem csak arról szól, hogy észrevesszük a hibákat, hogy azokat ki lehessen javítani – ennél sokkal többről van szó. A jelenlegi és jövőbeli projektek általános minőségének elemzéséről és javításáról szól.

Emellett egyes tesztelők a hibák kijavításában is részt vesznek, nem csak a hibák megtalálásában. A tesztelők pedig gyakran készítenek műszaki dokumentációt a fejlesztőcsapatok számára. Néhányan még eszközöket is készítenek, hogy a tesztelést könnyebbé és gyorsabbá tegyék.

Ügye most már nem is hangzik olyan könnyűnek, igaz? De ha szereted a kihívásokat és a számítástechnika is közel áll a szívedhez, mindenképp érdemes lehet belevágni egy ilyen karrierbe.

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×