Megannyi emlék után véget ér Magyarország többgenerációs napi drámasorozata, a 23 évig képernyőn lévő Barátok Közt.

10456 televízióban leadott epizódot követően július 17-én, este 8 órakor véget ér Magyarország legrégebb óta futó napi drámasorozata, a Barátok Közt. A sorozat 1998. októberében került először adásba, az RTL vezetősége pedig egy évet adott neki a bizonyításra, ami messze túlszárnyalt minden várakozást.

Azóta eltelt 23 év, felnőtt több generáció, a Barátok Közt pedig kitörölhetetlenül és megkerülhetetlenül beírta magát a magyar tévé- és médiatörténelembe.

A Barátok Köztöt lehet szeretni és utálni, érdemeit azonban nem lehet elvitatni. A sorozat annak idején tulajdonképpen jókor volt jó helyen, a jó színészekkel és a jó alapfelütéssel. Indulásakor tulajdonképpen a magyar gyártású sorozatok között csak a Szomszédok volt a riválisa, ami a poszt-szocialista szellemiség jegyében kissé már meg-megfáradt, ezzel szemben a Barátok Közt már ízig vérig a rendszerváltás utáni mentalitást és életet mutatta be a maga álmodozó, sokszor a valóságtól teljesen elrugaszkodó, ámde akkoriban roppant szórakoztató módján.

A sorozat az internet megjelenésével (szélesebb elterjedésével) ugyan vesztett a nézettségéből – nem is keveset, a fiatalabb korosztály roppant kreatív módon csavarta ki, majd lett számtalan poén és mém forrása – kezdve a „KFT én vagyok” mondattól, egészen Magdi anyus frenetikus gurulásáig.

A Barátok Közt persze nem a színjátszás csúcsa, a színészek mégis egybeforrtak karaktereikkel – Szőke Zoltán nevét hallva például a legtöbbeknek nem ugrik be semmi, de ha azt mondom, hogy Berényi Miklós, mindenkinek azonnal bevillan az arca. De hasonló a helyzet Tihanyi Tóth-Csabával is, akit az egész ország Novák Laciként ismer, ahogyan Várkonyi András is Vili bácsival forrt össze, a sort pedig bőven lehetne még tovább sorolni.

A Barátok Közt többször is nézettségi csúcsokat döntögetett, volt, hogy több mint kétmillióan nézték a nem túl kacifántos történet alakulását, de könnyen meglehet, hogy a szombati utolsó – és egyben dupla-epizód lesz a csúcs. 

Ha érdekel, hogyan emlékszik vissza az elmúlt 23 évre a sorozat alapító producere, Kalamár Tamás, illetve az utolsó kreatív producer Ondruss Ilona, akkor érdemes lehet elolvasnod a HVG interjúját is.

Borítókép: WMN

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×