Csírájában kell elfojtani az ilyen jellegű csalásokat.

Tegnap jött a hír, hogy az Activision olyan keményen nekiment az egyik anti-cheat fejlesztőjének, hogy azon nyomban le is lőtte a csalással kapcsolatos weboldalt. Bizonyára kőkemény jogi lépéseket lengetett be az óriáscég, nem túl sok esélye lett volna a Userviz csalás mögött álló User101-nek. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lehet az oka, hogy a kiadó ilyen hamar reagált a dologra.

Nos, eléggé egyszerű a válasz: megijedtek!

 

A Userviz névre hallgató program az átlagos csalások minden funkciójával meg volt áldva, automatikus célzás és lock, illetve az éppen kézben tartott fegyver felismerésével szinte visszarúgás mentesen lőhetett a program. Eddig nem is hangzik sokkal érdekesebbnek, mint egy sima cheat, igaz?

Innentől kezd izgalmassá válni a dolog. A programot úgy hirdette a fejlesztője, hogy teljesen platformfüggetlen és undetectable, azaz nem fogja soha elkapni az anti-cheat. A platformfüggetlenség mellett papíron bármelyik játékhoz betanítható lett volna a Userviz, de alapvetően csak Warzone és Cold War videókat láttunk róla. A mesterséges intelligenciának és a gépi tanulásnak hála folyamatosan fejlődhetett volna a program. Már az első nap működött volna az idén megjelenő Call of Duty címmel is, de más játékok sem lettek volna biztonságban.

 

A működési elvét sem olyan nehéz megértenünk. A gazda számítógépen fut maga a program lényegi része, itt dolgozza fel a beérkezett információkat. A konzolunk vagy másik gépünk képét belső hálózaton keresztüli streaming vagy capture card segítségével juttathattuk volna el a PC-re, a többit pedig intézte volna helyettünk a komplex számításokat alkalmazó csalásprogram. Ahogy a fenti képeken, videókon is látható, a kezdeti verzió is tökéletesen működött és több beállítást is tartalmazott. Ha nem akartuk titkolni a dolgot, akkor tűpontosan rángatott fejre is, de ha rejtegetni szerettük volna az aimbotunkat, az sem okozott volna nehézséget.

Hova célozzon a program?

Az Activision is tudta, hogy ha nem fojtják el csírájában a folyamatot, akkor komoly következményei lehetnek a program publikussá válásának. Gyakorlatilag borítékolható volt, hogy az eddig csak félmegoldásokkal dolgozó konzolos cheat közösség aranykorát élte volna a Userviz megjelenése után, a PC-s felhasználókról nem is beszélve. Ezért kénytelenek voltak bevetni a nehéztűzérséget és pár nap alatt meggyőzni User101-et. 

A Userviz.com-on olvasható üzenet

A Userviz oldalán egy üzenetet olvashatunk a fejlesztőtől, hogy sajnos az Activision kérésére le kellett lőnie a teljes projektet. Illetve azt is kiemelte, hogy a csaláson kívül akár fogyatékossággal élő játékosok életét is megkönnyíthette volna a program használata. Tegnap pedig a csalás Discord szervere is örökre elcsendesedett.

A sötét jövő?

Naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy nem érkezik a közeljövőben hasonló próbálkozás. A dolog legveszélyesebb része, hogy gyakorlatilag pár kattintással Fortnite, Apex Legends, PUBG, CS:GO, Valorant kompatibilissé válhat egy-egy ilyen típusú csalóprogram. Ahogy a vice.com-nak nyilatkozó játékfejlesztő is említette: ha olyan érzékenyre állítanák az anti-cheateket, hogy az ilyen típusú csalásokat kivédjék ezek az online játékok, akkor sajnos rengeteg lenne a tévesen kitiltott felhasználó. Egyedül a hirtelen statisztikajavulást elérő játékosokat lehetne kicsit jobban megszorongatni, de ez már a PUBG fejlesztőinek sem jött be, rengeteg hazai streamert is tiltottak már ki véletlenül. Jó kérdés, hogy milyen eszközökkel lehetne felvenni a Uservizhez hasonló programokkal a versenyt, talán maguk a fejlesztők sem tudják. Ez pedig aggasztó lehet majd a játékosközösség számára…

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×