Rengeteg idő és munka van egy videójáték karakter elkészítésében, nem beszélve a technológiáról és a test ismeretéről.

A videójátékok világában rengeteg karakterrel találkozunk. Biztos, hogy mindenkinek van egy-két olyan, akik közel állnak a szívünkhöz. Ilyen például Captain Price a Call of Duty egyik legismertebb arca, vagy Sylvanas Windrunner a World of Warcraftból.

Sőt, biztos sokan éreztétek már azt az érzést, hogy jó lenne akár egy saját karaktert alkotni.

Most bemutatom az alappontokat, hogy hogyan készítheted el a saját videojáték-karaktered.

A játékfejlesztők általában így készítik el a karaktereket:

  • Stroyboard
  • Concept Art
  • Base Mesh
  • UV Mapping
  • Sculping
  • Topology
  • Texturing
  • Normal Map
  • Rigging

Természetesen ez nem egy könnyű feladat, hiszen ez rengeteg kreativitást igényel, és technikai illetve technológiai részei is vannak egy ilyen összetett műveletnek. Ám ha elég elhatározott vagy, te saját magad is készíthetsz egy karaktert.

Az első rész tehát általában a Storyboardinggal kezdődik.

Itt kerül sor a videojáték általános témájának megvitatására és meghatározására. Hiszen fontos, hogy a karaktered beleolvadjon a környezetébe, vagy éppen ha úgy akarod, akkor teljesen az ellentéte legyen. A fantáziád szabadjára engedheted, hiszen ez a lényege a storyboardingnak.

A World of Warcraft film storyboardja

A World of Warcraft film storyboardja #2

Ez után jöhet a Concept Art.

Itt kelnek életre a karakterek. A fő cél a tervezési ötlet vizuális megjelenítésének közvetítése. Nagyon fontos, hogy a karaktereket a lehető legjobban finomítsuk a koncepciófázisban, mert később kisebb változtatások is időigényesek lehetnek.

A következő lépés a karakter alaphálójának (Base Mesh) elkészítése lenne.

Az alapháló lényegében a karakter alacsony felbontású, befejezetlen modellje.

Az alapháló elkészítésé

Ezután a karakter UV térképezése következik. Ha elkészült, a következő fázis a modell nagy felbontású megformázása. A szobrászat az a folyamat, amelynek során egy 3D szobrász szoftver segítségével egy nagy felbontású 3D modellt készítünk vonások sorozatával.

Később ennek a modellnek a részleteit rásütik, hogy létrehozzanak egy Normal Mapet, amelyet a játékban egy alacsony felbontású modellen használnak.

 

Az egyik Leauge of Legends karakter, Ziggs UV térképezése

Most áttérünk a Topológiára. Ez abból áll, hogy ellenőrizzük az eddigi munkálatokat, és meggyőződünk arról, hogy az „áramlás” megfelelő-e a későbbi animációkhoz, majd UV Mappinget készítünk a karakterhez.

Ezután következik a karakter textúrázása.

A 3D-s modellekhez használt 2D-s képek létrehozásának folyamata. Érdekesség: A legtöbb motor megköveteli, hogy a kép méretei kettes hatványokban legyenek: 2,4,8,16,32,64,128,256,512,1024,2048,4096 és így tovább. Az 1024 és a 2048 általában elegendő.

 

Riggelés

Az utolsó lépés a karakter riggelése lenne – ezt nevezhetjük skinningnek is. Ez az a folyamat, amikor egy poligon hálót egy csontvázra „súlyozunk” az animációhoz. Ha elkészült, akkor elküldjük az animátornak.

Ez a teljes, de nem az egyetlen lehetséges folyamata a videojáték-karakterek létrehozásának. Ha esetleg te is elgondolkodtál a saját karaktered elkészítésén, rengeteg tutorialt lehet találni az interneten. Illetve az igazán elkötelezett emberek általában erre szakosodott iskolákban tanulnak, illetve külön órákon is részt vesznek.

Mindenesetre érdekes látni, hogy nem is olyan könnyű elkészíteni a kedvenc karaktereinket. Te készítenél sajátot?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×