A bíróság úgy döntött, hogy a letöltendő börtön lesz a megfelelő büntetése annak az informatikusnak, aki több millió forintot keresett illegális tartalmak továbbosztásával.

Letöltendő börtönbüntetést kapott az a budapesti férfi, aki több ezer jogvédett tartalmat tett elérhetővé egy havidíjas előfizetéssel működő illegális szerveren. A NAV tájékoztatása szerint az oldalon körülbelül 3000 film, több mint ezer zene és 500 szoftver volt elérhető, mellyel több mint egymilliárd dolláros becsült kárt okozott a jogtulajdonosoknak.

Az oldal a férfi 2015-ös lebukásáig 40 millió forint hasznot hozott

Az oldalt először a programozó ismerősi és baráti köréből kezdték el használni, majd a meghívásos rendszerrel egyre jobban elterjedt. A havidíj beszedéséhez egy tőle független számlát is nyitott egy hajléktalan személy nevére, erre utalták át a felhasználók a meghatározott összeget, melyet ha úgy akartak, akár bitcoinban is rendezhették.

Mivel a férfi magasan képzett informatikus, sokáig azért nem is bukott le, mert egy hamis IP címről működtette a kalózoldalt, lebukásához pedig az óvatlansága vezetett. A havidíjak beszedése miatt fenntartott számláról ugyanis a lakásához közeli ATM-ből vette fel a pénzt, amit természetesen kamerával figyeltek, a nyomozás során pedig részben így tudták azonosítani őt.

„A szerzői jogok megsértése, a jogvédett tartalmak, zenék, filmek, szoftverek illegális terjesztése vagy akár letöltése a köztudatban gyakran nem jogsértésként él. Mégis az elmúlt tíz évben az ehhez hasonló ügyek elkövetési értéke meghaladta a 30 milliárd forintot. A NAV bűnügyi IT-szakterülete több tucat ügyet derített fel, 15 olyan bűnözői csoport ellen nyomozott, akik hasonló módszerrel és céllal illegális weboldalakat, szervereket működtettek. Összesen 35 személy ellen indult eljárás, ez az első, ami letöltendő börtönbüntetéssel végződött” – olvasható a NAV oldalán.

via – NAV | A borítókép illusztráció

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×