Gaming

Egy fejlesztő megmutatta: Ilyen volt az első Half Life első prototípusa

A Half Life méltán vonulhatott be a valaha készült és a legnagyobb hatású videojátékok panteonjába, köszönhetően azoknak a fejlesztőknek, akik mertek kísérletezni az akkoriban még gyerekcipőben járó FPS műfajával. Rengeteg ma már alapvetésnek számító játékelemet és megoldást itt (és a folytatásban) láthattunk először, de mint sok másik alkotás, a Half Life fejlesztésének is meg voltak a maga szakaszai.

Akkortájt, pontosan 1996-98-ban például az id Software és annak játékai számítottak a zsáner királyainak, a Doom és a Quake volt az alfája és ómegája minden belső nézetes akciónak. A frissen alapult Valve két vezetője, Mike Harrington és Gabe Newell ezért is gondolta úgy, hogy John Carmackék Quake Engine-jét licenceljék első játékukhoz, a Half Life-hoz, hiszen abban minden benne volt, amire egy fejlesztőnek szüksége lehetett.

A később legendássá váló Gordon Freeman kalandja ezért először nagyon hasonlított a Quake-re, melyet a játékmenetben alapvetően nem érhettünk tetten, a pálya dizájnjában viszont annál inkább. A fejlesztőkön kívül eddig csak kevesen láthatták mozgás közben is az első ilyen prototípusokat, most azonban az egyik eredeti alkotó, a pályák kialakításáért felelős Brett Johnson osztott meg különösen izgalmas anyagokat TikTokon az első Half Life készültéből.

Például így nézett ki a Half Life az első buildekben:

@brettjdznHalf-Life Prototype 001 #halflife #games #valve #leveldesign♬ Valve: Alyx – Valve

A fejlesztés ezen szakaszában például még csak nem is saját textúrákat használtak, azok sem voltak túlontúl nagy felbontásúak. Aztán ahogyan haladtak a fejlesztéssel a Valve fejlesztői úgy módosítottak a játékmotoron is, amit végül 70%-ban meg is változtattak, olyan forradalmi dolgokat pakolva bele, mint a csontváz-alapú mozgás. vagy a Direct 3D támogatás.

Később Johnson is nyúlhatott máshová inspirációért, elmondása szerint az id klasszikusai után a kultikus mangából, az Akirából is sokat merített. A fejlesztő a hozzászólásokban például azt is elárulta, hogy az id később az ő ötleteiből is dolgozott a Quake 2 készítésekor, ami óriási megtiszteltetés volt számára – lévén ő is egy első játékos dizájner volt még.

@brettjdznEarly HL Prototype 000 ##halflife ##design ##leveldesign♬ Valve: Alyx – Valve

Persze mint jól tudjuk, a Half Life végül megtalálta a saját útját, amivel tulajdonképpen tényleg megreformálta az FPS-ek műfaját. Brett Johnson ezóta pedig egészen sok helyen fordult meg, többek között az EA-nél és a Take Two-nál, de dolgozott a Microsofttal és a Sony-val is.

A veterán fejlesztő TikTokon egyébként többször adott már tanácsot a kezdő fejlesztő-palántáknak, így érdemes lehet bekövetni őt, ha vannak ilyen ambícióid.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez már mennyiség: 136 film és 5 sorozat került fel csendben a SkyShowtime-ra

Bódi Dániel 2024.04.05. - Audrey Hepburn, Al Pacino, Brendan Fraser, Eddie Murphy, Dwayne Johnson, Leonardo…

1 óra telt el azóta...

Jönnek az Apple otthoni robotjai? Akár kettő is lehet – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.04.05. - Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni…

1 óra telt el azóta...

Igazán megéri elindítanod a mobilos Warzone-t, ütős ajándékok várnak

2024.04.05. – A Call of Duty március 21-én egy újabb címmel bővült. A Warzone Mobile…

2 óra telt el azóta...

9 addiktív, mégis elhanyagolt sorozat a Netflixen, amit látnod kell!

Gábor János 2024.04.05. - Ezek a Netflix sorozatok a lebilincselő narratívájukkal és egyedi bájukkal olyanok,…

3 óra telt el azóta...

Olyan újítást kap az Edge böngésző, amit a gamerek imádni fognak

2024.04.05. - A Microsoft Edge webböngésző olyan új funkciót kap, aminek bizonyára minden PC játékos…

3 óra telt el azóta...

Nem minden a számozás: ezt az AMD 3D V-Cache processzort ne válaszd

2024.04.05. – Manapság az AMD és az Intel teljesen más utat jár be, ha a…

4 óra telt el azóta...