A részvényesek korábban hajlandóak lettek volna megállapodni 60 millió dollár fejében, de a teljes Tesla igazgatótanáccsal ellentétben Musk inkább a bíróságot választotta.

Elon Musk a mai napon áll bíróság elé, mert a részvényesei beperelték őt és a Tesla teljes igazgatótanácsát a SolarCity 2016-os 2,6 milliárd dolláros vállalati megvásárlása miatt – írta a CNBC. Az adás-vétellel csupán egyetlen probléma volt, hogy a csőd szélén álló SolarCity-nek a vezetői, név szerint Peter és Lyndon Rive történetesen Elon Musk rokonai.

Nem meglepő hát, hogy a Musk-családnak akkor 21,9% tulajdonrésze is volt az érintett napenergiával foglalkozó, többek között emiatt is felelnie kell majd. A vád szerint a Tesla vezére és a családja tisztességtelenül gazdagodott az üzlet révén, mellyel kapcsolatban akkoriban Musk még csak nem is volt hajlandó tárgyalni velük, és nem hozták nyilvánosságra az összes lényeges részletet, illetve megszegték a bizalmi kötelezettségeiket.

Ha Muskot és a Teslát bűnösnek találják, akkor saját vagyonából 2 milliárd dollárt kell fizetnie.

Elon Musk (középen) és az unokatestvérei, Lyndon (bal) és Peter Rive

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy amikor először felmerült a részvényesek részéről a pereskedés, akkor a Tesla igazgatótanácsa 60 millió dollárban egyezett meg velük azért, hogy végül ne kössenek ki a bíróságon – egyedül Musk volt az, aki inkább a per mellett döntött.

Továbbá Musk ügyvédjei szerint 2016-ban a Tesla-részvényesek elsöprő arányban szavaztak a SolarCity megvásárlása mellett, sőt, a vállalat részvényárfolyama akkor mindösszesen 44 dolláron állt, mostanra pedig 657 dolláron – miközben részvényfeldarabolás is történt. Mindez persze azért érdekes levezetés, mert a SolarCityre való ajánlattétel bejelentésére 10%-ot zuhant a Tesla részvényeinek árfolyama.

Musknak nem ez volt az egyetlen különös lépése a SolarCity-vel kapcsolatban. 2015. márciusa és 2016. márciusa között ugyanis a SpaceX űripari vállalatával 255 millió dollárt fektetett a vállalat kötvényeibe. Ez amiatt lehet érdekes, mert a Tesla igazgatótanácsának négy tagja közvetlenül vagy közvetve SolarCity-részvényt birtokolt a felvásárlás megfontolásának idején, míg néhány tag a SpaceX részvényeivel is rendelkezett, és tagja volt annak igazgatótanácsának is.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×