Egyre gyakoribbak a kriptovalutákkal való visszaélések, melyekkel szemben a hatóságok is próbálnak egyre szigorúbban fellépni.

Több mint két éves nyomozást követően a brazil hatóságok elfogták  Claudio Oliveirát, akit 250 millió dollár értékű bitcoint lopott el az ügyfeleitől – írja a Bitcoinbázis.

Oliveira volt a vezetője ugyanis a brazil székhelyű Bitcoin Banco Group befektetési vállalkozásnak, ami rendkívüli megtérülést ígért azoknak, akik rajtuk keresztül fektetnek kriptóba. Egy ideig túlzottan nem volt feltűnő a cég tevékenysége, egészen 2019-ig, amikor rejtélyes módon 7000 BTC tűnt el a vállalat eszközeiből – voltaképp ez volt, ami a nyomozást is indukálta.

A Banco Group ezután bírósági úton történő behajtást kérvényezett, amely pénzügyi trükk során a cég elkerülhette a csődöt, a szolgáltatással viszont nem hagytak fel. Később felállítottak egy speciális, 90 tisztből álló csapatot, aminek tagjai a „Daemon művelet” útján mostanra leplezték le a csalást, rámutatva, hogy az eltűnt 7000 bitcoint Oliveira magának utalta át.

Mindeközben az államokban Bitcoin-csalást 15 év börtönnel jutalmaztak!

Mindeközben az Államokban 15 év börtönbüntetésre ítélték a hírhedt Ponzi-módszer mögött álló csalót, a svéd származású Roger Nils-Jonas Karlssont. A módszere alapvetően épül a Bitcoinra, de azzal nem teljesen függ össze, lényege ugyancsak a rajta keresztül történő befektetés óriási megtérülésének ígérete, a dolog azonban itt el is hal.

Pontosabban a rábízott valós pénzt nem fektette be semmilyen kriptovalutába, hanem a saját számláira utalta. Áldozatai javarészt laikus idősek és pénzügyileg bizonytalan emberek voltak, akiknek az arany árához kötött kifizetéseket ígért. Tevékenységét igen sokáig folytatta, 2011-től egészen a 2019-es thaiföldi letartóztatásáig, egészen pontosan 8 éven keresztül több ezer embert vert ilyen módon át.

Ahhoz, hogy a rendszerét majdnem egy évtizeden át fenntartsa, átnevezte magát, és hamis számlakivonatokat mutatott az áldozatoknak, hogy biztosítsa őket a pénzük biztonságáról. Karlsson ezután különböző mentségeket talált ki a kifizetések elmaradására, sőt, egy ponton még azt is elhitette velük, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek dolgozik.

Az ítélethirdetés során Charles R. Breyer bíró elrendelte a thaiföldi üdülőhelyeinek és számláinak elkobzását, illetve kötelezték arra is, hogy fizessen ki 16.263.820 dollárt, közel 5 milliárd forintot az áldozatainak.

Karlssont továbbá 15 év börtönre is ítélték.

Stephanie Hinds, kaliforniai ügyész az ügy margóján megjegyezte, hogy ez a büntetés az eddigi legszigorúbb ítélet, amelyet kriptovalutával kapcsolatban hoztak.

via – Bitcoinbázis, Engadget

https://leet.hu/?s=sharksale&post_type=product

×