Trump mostanában indította el a saját közösségi oldalát, azonban nem feledkezett meg a korábbi ígéretéről, amikor perrel fenyegette meg a közösségi oldalakat.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke egy New Jersey-i golfközpontban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy cenzúra vádjával beperli a Facebookot, a Twittert és a Google-t, illetve azok vezetőit is, Mark Zuckerberget és Jack Dorsey-t is – írja a BBC.

Trumpot többször regulázták már meg posztjai miatt a közösségi portálok, januárban azonban végleg felfüggesztették az oldalakról. Valamennyi indok az volt, hogy a volt elnök a zavargások során a kiírásaival tovább szította az indulatokat, amely végül a Capitolium megostromlásához vezetett.

A Twitter vezetője Jack Dorsey hozzátette, hogy visszatérően félreinformálta az embereket, amikor olyanokat írt, melyekben határozottan állította a választási csalást.

Trump a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy „ez a per egy nagy lépés a sajtó- és véleményszabadság felé„, majd hozzátette, hogy „ha egy elnököt el tudnak ilyen módon hallgattatni, akkor bárkivel bármikor megtehetik„.

A pert ugyanakkor jogi szakértők bírálták, rámutatva Trump arra a szokására, hogy a médiafigyelem érdekében pereket indít, a bíróságon viszont már nem védi ilyen agresszívan az ügyet. A szólásszabadság megsértésére vonatkozó érvelését is megkérdőjelezték az elemzők, mivel az általa vádolt cégek ugyanezekkel az első alkotmánymódosítás szerinti védelemmel rendelkeznek a honlapjaikon megjelenő tartalmak meghatározásakor.

Trump kitiltásával valamennyien egyetértenek, kritikáját a nagy techvállalatokkal szemben viszont érdemes megfontolni. Sokszor valóban minden ok nélkül tiltanak személyeket és/vagy oldalakat, sokszor pedig a megkeresések ellenére sem indokolják a dolgot. Legutóbb hasonló történt két nagyobb hazai mémportállal, a Trollfocival, előtte pedig az Illiberális Mémmekkel.

Az érintett vállalatok nem reagáltak a per bejelentésére.

https://leet.hu/?s=sharksale&post_type=product

×