A New York állambeli Seneca-tó helyzete olyan súlyos a Bitcoin-bányászat miatt, hogy már az élővilágra is veszélyt jelent.

New York állam egyik legpopulárisabb tava, a Seneca-tó, aminek partjain nyaranta különböző eseményeket, kikapcsolódási lehetőségeket szokás rendezni, amelybe beletartozik a csónakázás, horgászat, vagy a vízben való megmártózás.

Ezek egy része idén ha nem is minden bizonnyal, de valamelyest másként fognak alakulni, köszönhetően annak a Bitcoin-bányászüzemnek, ami a parttól néhány méterre üzemel. No nem azért, mert akkora területen terpeszkedne, sokkal inkább az üzemelés mikéntje miatt.

A közeli településen lakók ugyanis egyre többet és komolyabban panaszkodnak a tó megnövekedett hőmérsékletére, ami néhol olyan magas, hogy konkrétan olyan mint egy gőzfürdő. A lakók mindezért egyértelműen a bányászatot teszik felelőssé – első ránézésre egyébként jogosan.

 

Mint azt sokan jól tudhatják, a Bitcoin-bányászat roppant energiaigényes tevékenység – emiatt már többen felszólaltak ellene, még Elon Musk is -, akkor pedig pláne az, ha közel 10.000 bányászgéppel teszik. A Seneca-tónál lévő üzem pedig közel ennyi géppel dolgozik, melyek hűtését a tó vizével oldják meg.

A gond ezzel az, hogy az így keletkezett forró vizet visszaengedik a tóba.

A vizek felmelegedése egyébként is egy globális probléma – ami Magyarországon is tetten érhető, amit a Senecába visszajuttatott sok esetben 42 Celsius-fokos hőmérsékletű víz még tovább tetéz. Ez természetesen az ember kikapcsolódása szempontjából a legkisebb baj, szemben a tóban és a környékén élő állatvilággal.

A környékbeliek ezért is tartják különösen fontos ügynek a bányászat beszüntetését az üzemben. Többen olyan komoly és valós kritikákat is megfogalmaztak a bányászattal szemben, hogy a globális felmelegedés és klímaváltozás tudatában egyáltalán nem felelős magatartás kvázi nem létező (értsd. kézzel fogható) pénzt „előállítani” ekkora környezeti szennyezéssel és rongálással, aminek az emberek igazából semmilyen közvetlen hasznát nem látják – pláne nem azok, akik ott élnek.

A bányászatot üzemelő Greenidge Generation LLC (ami az Atlas Holdings magántőke-befektetési társaság tulajdonában van) azt mondja, hogy tulajdonképpen minden teljesen rendben van, mindent szabályosan csinálnak, sőt, az utóbbi pár évben 31 új munkahelyet is teremtettek, a jövőben pedig még tovább terveznek bővülni.

via – NBC

https://leet.hu/?s=sharksale&post_type=product

×