Ne dőljünk be a lokalizációs átveréseknek: egyetlen Starlink oldal van, és szinte teljesen biztos, hogy ez így is marad.

Elon Muskék nem is olyan régen jelentették be, hogy hamarosan ténylegesen elstartol a már régóta fejlesztés alatt álló „világinternet”, amellyel tulajdonképpen nem lenne olyan pont a Földön, ahol ne lenne az előfizetőknek internetelérésük.

A Starlink a tervek szerint szeptemberben éri el a globális lefedettséget, de egyelőre csak azok számára lesz elérhető, akik előfizetnek rá, ami jelenleg 99 dollárba, közel 30.000 forintba kerül. Mindezen felül van még egy egyszeri díj is, amit felszámolnak, ez jelenleg 499$-t jelent, amiért cserébe a műholdas csatlakozáshoz szükséges hardvert, egy önmagát beállító antennát és egy routert kapunk.

Ezeket alapvetően a Starlink hivatalos oldaláról a világ bármely részén elő lehet rendelni, használni azonban nem mindenhol lehet majd csak úgy, hiszen Musknak egy engedélyeztetési folyamaton is végig kell verekednie magát – addig pedig a kiszállítást sem kezdik meg. Iránban pedig különösen nehéz dolga lesz, köszönhetően a szigorú szabályozásnak, néhányan viszont igen érdekes dologra lettek figyelmesek.

Egy teljesen hivatalosnak tűnő Starlink oldal ugyanis perzsa nyelven kínál azonnali eszköz kiszállítást az országban – méghozzá teljesen ingyen.

A szakavatottak persze azonnal rájöhetnek, hogy mindez teljesen kamu, hiszen Elon Musk soha semmit nem ad ingyen, meg hát egészen valószerűtlen, hogy ilyen készülékeket bárkinek is ingyen. A Starlink hivatalos oldalán 499 dollárért csak az eszközöket lehet megrendelni, ezen felül van egy 99 dolláros havidíj, és mindezeken felül még a helyi adókkal és pluszban a szállítási költségekkel is számolni kell.

Ezzel szemben a „starlinkiran.com” csak 249 dollárt „számol fel” a felhasználónak a hardverért és 49 dollárt a havi előfizetési díjért, illetve ingyen szállítást is ajánl.

Mindezt úgy, hogy a naiv felhasználókat azzal hitegeti, hogy a szigorú szabályok miatt bizalmasan járnak majd el, ezért is csak bitcoinnal lehet fizetni náluk. Ez persze azért is abszurd, mert Musk néhány hete jelentette be, hogy korábbi bejelentéseivel ellentétben vállalatai (legfőképp a Tesla) nem fogadják el a bitcoint, mint fizetőeszközt.

Emiatt pedig nem is nagyon tudni, hogy az oldalt le fogják-e lőni, avagy sem, hiszen az iráni internetet érintő szabályozások miatt a károsultak nem feltétlenül rohannak majd feljelentést tenni. A továbbiakban viszont érdemes lehet errefelé is nyitott szemmel járni, mivel Iránhoz hasonlóan hamarosan bárhol megjelenhetnek majd a lokalizációt imitáló hamis Starlink oldalak.

via – wccftech

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×