Az Unmatched – Legendák ligája társasjáték-széria idén tovább bővíti saját hősuniverzumát. A játék lényege, hogy a különféle történelmi alakok vagy hősök korlát nélkül összeereszthetők egy roppant egyszerű, de csavaros és frappáns játékmenet keretében.

A sorozat tavaly év végén indult nálunk, és valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a hazai társasjátékos szakemberek kedvenc tavalyi játékait felmérő Corporate Boardgame-en mindössze négy ajánlást kapott, abból is egyet a kiadó Reflexshopot képviselő Budai Rajmundtól. Egyszerűen nem volt elég idő megismerni, és megszeretni.

Budain kívül két kicktesteres (ők lassan az összes valamirevaló hazai társasjáték-fejlesztésben benne vannak minimum tanácsadó-tesztelőként) Gál József és Nemes Balázs ajánlotta még, illetve Nagy Péter aka Aphex játéktervező is, aki nem mellesleg nekünk is ír játékbemutató cikkeket.

Ugyanakkor jelzi a játék nagyságát, hogy közülük három is fűzött a voksához szöveges ajánlást, szuperlatívuszokban beszélve a játékról:

Aphex:
„Egy relatív egyszerű, de kellően trükkös csihi-puhi üde színfolt a tavalyi megjelenések között. Először nem is értettem, miért kell mindenféle karaktert összekeverni, ám az első játékkal minden a helyére kerül.”

Budai:
„Ez a játék nekem első látásra szerelem volt. Minifigurák, pörgős akció, kemény összecsapások, taktikus játékmenet, és mindezt olyan könnyedén teszi az asztalra, hogy az egész belefér 20 percbe, 1 kártyalapra, és tényleg nem hazudik a doboz, simán elé tudod ültetni a 8-10 éves srácokat, érteni fogják, és a nyakamat teszem rá, hogy imádni is. Az már csak hab a tortán, hogy ha beszippantja a játékost az Unmatched univerzuma, akkor egy arzenálnyi legenda fogja őt várni. Nem tudom nem dicsérni.”

Nemes:
„Nem áll tőlem messze a wargame-ek világa, de a skirmish-kategóriában, amikor inkább társasjátékot szeretne az ember, nem kilúgozott wargame-et, eddig nem találkoztam ennyire tiszta, kockát nem használó rendszerrel. A szabálykönyvet olvasva egyszerűen nem értettem, hogy ez a játék miért tud működni. Kipróbáltam, működik.”

Ráadásul ténylegesen sorozat, de nem olyan, aminek egyes részei nem élvezhetők a korábbi részek ismerete nélkül. Inkább olyan, mint a Marvel-univerzum filmjei, melyet akkor is élvezni fogsz (már persze ha éled a szuperhősös dolgokat), ha csak azt az egyet láttad. Az Unmatched egyes részei önálln is játszhatók, de egymással is keverhetők.

A tavaly megjelent Első felvonásban négy hős volt: Alice, Artúr király, Medúza és Szinbád, majd hamar jött a Robin Hoodot és Big Footot tartalmazó doboz. Idén pedig kapunk még kettőt. Az Árny és Köd a viktoriánus korabeli Angliából hoz karakteret, míg Piroskát és a farkast aligha kell bemutatni – még akkor sem, ha a Legendák ligájában a Beowulfnak hívják.

Az Unmatched – Legendák ligája sorozat összes darabja kapható lesz a webshopunkban is!

 

A Corporate Boardgame teljes végeredménye:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×