Legtöbbünk szívébe azonban nem feltétlenül az első részek lopták be a legjobban magukat.

Annak ellenére, hogy sokaknak a Duke Nukem szériáról nem az első kettő rész ugrik be, nem mehetünk el azok mellett sem szó nélkül. A simán csak „Duke Nukem” névre hallgató rész pontosan 30 éve, 1991. július elsején jelent meg MS-DOS platformra Észak-Amerikában, az európai játékosoknak pár hónapot várni kellett még a hivatalos kiadásra.

A játékot az Apogee Software fejlesztette és ekkor még csak egy kétdimenziós, platformer játékot kaptunk a pénzünkért. A Duke Nukem 3×10 pályát tartalmazott és a szabályok eléggé egyértelműek voltak: érjünk el a pálya végéig, szerezzünk pontokat és öljük meg az ellenfeleket akik az utunkba állnak. Azt hihetnénk, hogy konkrét mögöttes történet nem is volt beleszőve az első részbe, de nem is tévedhetnénk nagyobbat. A játék története alapján 1997-ben járunk, ahol az őrült Dr. Proton világuralmi terveket szövöget. Ekkor jön képbe a Duke Nukem névre hallgató hős, aki először Los Angeles-ben, majd később a Holdon és a jövőben próbálja megállítani a professzort.

Az 1993-ban megjelent második rész nem tartogatott túl sok újdonságot, a séma teljesen hasonló volt és ekkor még maradt a 2D platformer nézet is, így a legtöbb játékos emlékeiben teljesen összemosódik a két játék.

Duke Nukem 3D

Megérkeztünk! A 3D Realms által fejlesztett játék 1996 elején jelent meg, így nem is olyan rég ünnepelhette a 25 éves évfordulóját. Ha a hazai játékosokat megkérdeznénk, szinte biztos, hogy a Duke Nukem szériából ez a rész tartogatta a legkellemesebb emlékeket számukra.

Ezúttal már 3D/FPS nézetet kaptunk, így még jobban beleélhettük magunkat az agyatlan hentelésbe. A játék időtállósága és a modern videójátékokra tett hatása miatt a mai napig az egyik legfontosabb videójátékként tekinthetünk rá az elmúlt 25-30 évből. Nem árulunk el nagy titkot, hogy a botrányokat sem úszta meg az erőszakos természete, erotikus elemei és a nőkről alkotott képe miatt.

Külön érdekesség, hogy akkoriban szokatlan módon többjátékos módot is megtalálhattunk a játék eredeti verziójában már. Ekkoriban az internetalapú videójátékozás még meglehetősen gyerekcipőben járt, ám az IPX LAN támogatásának hála modemmel vagy soros kapcsolattal többedmagunkkal is élvezhettük a Duke Nukem 3D-t.

Duke Nukem Forever

A játék amiről nem beszélünk. A Duke Nukem 3D folytatását már az 1990-es évek végén bejelentették, de sajnos hű volt a címéhez és egy örökkévalóságig tartott mire megjelent. Az angol Wikipedia külön oldalt szentelt a játék fejlesztésének, ahol tökéletesen végigkövethetjük, hogy milyen sok stúdió és fejlesztőcsapat adta kézről kézre a játékot, mire 2011-ben végre megjelenhetett.

Nem árulunk el nagy titkot, hogy rengeteg sebből vérzett a Duke Nukem Forever. Elavult játékmotor, nem túl igényes textúrák és még sorolhatnánk estig. Sem a játékosok, sem a szaksajtó nem zárta a szívébe, talán sosem kellett volna kiadni ebben a formában.

Neked melyik volt a kedvenc részed?

 

Melyik a kedvenc Duke Nukem részed?

Duke Nukem
Duke Nukem 2
Duke Nukem 3D
Duke Nukem Forever
Created with Quiz Maker

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×