A francia válogatott különösen meglepő módon kiesett az Európa-bajnokságból Svájc ellen, a csapat szakemberei szerint pedig ehhez nem kevés köze lehet a játékoknak is.

A jelenleg is zajló Európa-bajnokság során ilyen-olyan okokból megannyi válogatott teljesítményére csodálkozhattunk rá. Ilyen volt például a magyar válogatott is, amely egészen elképesztő menetelés után esett ki úgy, hogy közben sok olyan csapatnál jobban teljesített, akik végül kijutottak a csoportjaikból.

Meglepetés persze rajtunk kívül is volt bőven, hiszen a nyolcaddöntőben a svájci gárda óriási küzdelemmel kiejtette a döntőre is esélyes franciákat – akikkel mi korábban 1-1-et játszottunk. Egy ilyen kiesés persze rengeteg dolog függvénye, de ahogyan ilyenkor kell, a végig esélyesebbnek tartott – majdhogynem előre győztesnek kikiáltott – csapat tagjai azonnal elkezdték azokat kutatni.

A franciák erőnléti edzője, Xavier Frezza szinte rögtön elő is jött egy érdekességgel, szerinte ugyanis a focisták egyszerűen nem aludtak eleget a meccs előtt. Ezt később megerősítette a válogatott korábbi sajtófőnöke Philippe Tournon, aki egészen konkrétan a videojátékokat és a Netflixet tette meg bűnbaknak.

A szakember azt mondta, hogy a játékosok nem tartják be a szabályokat, és a „kötelező” takarodó után pihenés helyett inkább a számítógépeiken, tabletjeiken és mobiljaikon játszanak, sorozatokat néznek.

De tényleg kikaphattak miatta?

https://www.youtube.com/watch?v=oQkZQymWZuw

 

Nos, a szakember bizonyára jól ismeri a játékosokat, így semmi okunk megkérdőjelezni őt, de egyikről-másikról köztudott tény is, hogy imád videojátékokkal játszani. Ahogyan az is ismert, hogy a nem megfelelő alvás hatással lehet a napi teljesítményre, sőt, Francois Duforez sportorvos szerint a sérülések kockázata is megnőhet miatta.

Több kutatás is rávilágított arra, hogy a lefekvés előtti játék komoly hatással van az alvásunkra. Ez persze függ a játékkal töltött órák számától is, az viszont biztos, hogy alapvetően nem tesz túl jót. Egy ilyen kutatás szerint például a lefekvés előtti játék azért is egy ördögi kör, mert arra csábítanak minket, hogy egyre többet és többet játsszunk ahelyett, hogy lefeküdnénk aludni és kikapcsolódnánk. Főleg, ha olyan online játékokról van szó, mint a Fortnite és a FIFA, amikkel előszeretettel játszanak is a francia játékosok.

Az ausztrál Flinders Egyetem professzorai például azt vizsgálták, hogy bizonyos játékidők milyen hatással vannak az alvásra, és igen aggasztó eredményre jutottak. Megállapították, hogy azok, akik lefekvés előtt legalább 150 percet játszanak valamilyen játékkal, átlagosan körülbelül 39 percig nem tudtak elaludni, és a teljes alvási idejük körülbelül 27 perccel csökkent. Sőt, a teljes REM alvási fázisuk is csökkent 12 perccel – ami bizony nagyon sok.

A REM fázist a gyors szemmozgásos alvási fázist értjük, ez alatt álmodunk és dolgozzuk fel a napi információkat, ami egy 8 órás alvásból körülbelül másfél órát tesz ki. Csökkenése mentális problémákat, teljes megvonása akár halált is okozhat.

De az alvási ciklus és az alvás minőségének romlásához elég akár egyetlen óra játék is.

A kutatók továbbá azt is megfigyelték, hogy ilyenkor szinte teljesen mindegy, hogy mivel játszik az illető – valamilyen erőszakos játékkal, vagy a Sims-el -, a pihenésre pontosan ugyanolyan rossz hatással van mindegyik.

De egy szó mint száz: a videojáték valóban negatív hatással van a napi teljesítményre, ezért ha fontos, hogy kipihentek legyünk reggelre és úgy az egész napra, akkor érdemesebb a tervezett lefekvés előtt úgy játszani, hogy üresen hagyunk magunknak egy-másfél órát. Ez természetesen igaz minden kütyüre – mobilra, tabletre, tévére, stb -, hiszen azok is hatással vannak a szervezetünkre, ezáltal pedig az alvásunkra is – ezért érdemes őket mellőzni lefekvés előtt.

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×