Idén akár korszakváltás is beköszönthet.

A TOP500 időről időre kiadja a szuperszámítógépek éppen aktuális ranglistáját. Ezúttal az 57. ilyen felsorolást olvashatjuk, de az idei összeállításban nem túl sok változott a novemberihez képest. A japán Fugaku a leggyorsabb ilyen eszköz jelenleg a világon és nem is igazán sikerült megszorongatni az elmúlt időszakban.

Fugaku

A Fugaku a Riken és a Fujitsu együttműködéséből születetett meg. A teljesítménye eléggé impresszív, 442 petaflops, mely háromszor erősebb/gyorsabb nyers teljesítményt jelent a második helyezett IBM Summithoz képest. A számítástechnikában használt FLOPS (vagy flops, esetleg flop/s) egy rövidítés, eredetiben: FLoating point Operations Per Second (’lebegőpontos műveletek másodpercenként’). Ez a nyers elő leginkább azokon a tudományos területeken jöhet jól, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

Perlmutter

A lista meglepetésszereplője az amerikai Perlmutter, melynek energiaigénye jóval kisebb, mint a nála gyorsabb eszközöké. Könnyen lehet azonban, hogy a következő listán már sokkal jelentősebb átrendeződéssel találkozhatunk majd. Iparági jóslatok szerint 2021-ben érkezhetnek az első exascale, 1000+ petaflops teljesítményű szuperszámítógépek. Az USA már két ilyen gépen is dolgozik, de természetesen már Kína is belevágott a saját megoldásának fejlesztésébe. Novemberben minden kiderül!

Forrás: Neowin

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×