A világ egyik legnagyobb zaklatókat tömörítő fórum kétes alakjai szálltak a neves programozóra, aki már nem bírta elviselni a bántalmazásokat.

Számos körben elismert és különösen nagyra becsült, de rendkívül visszavonultan, titkolózásba burkolózó emulátorfejlesztő, Near – korábban Byuu – tragikusan idejekorán elhunyt – számolt be a szomorú hírről a Kotaku

A neves programozó minden bizonnyal önkezűleg vetett véget az életének.

Az első intő jelek június 27-én tűntek fel, amikor Near Twitterre feltöltött egy képet, amit aztán megannyi öngyilkosságra utaló kiírás követett. ezt követően hétfőn reggel Hector Martin, biztonsági szakértő/programozó osztott meg egy dokumentumot, melyet Near egyik barátja írt, tulajdonképpen megerősítve a halálhírét.

https://twitter.com/marcan42/status/1409176583433179137?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1409176583433179137%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fkotaku.com%2Fembed%2Finset%2Fiframe%3Fid%3Dtwitter-1409176583433179137autosize%3D1

Near, aki Twitteren elárulta, hogy nem binárisnak azonosítja magát, emiatt pedig egész életében zaklatták őt, sokszor fizikai bántalmazásokban csúcsosodva. Ezek a bántalmazások később az interneten folytatódtak, és nemrég a trollokat és netes zaklatókat tömörítő hírhedt Kiwi Farms kétes alakjai is rászálltak. Near először megpróbált nem reagálni a trollokra, akik elméletileg a féltve őrzött személyazonosságát, lakcímét is kiderítették.

Near elárulta, hogy a zaklatók ezután rászálltak a legközelebbi barátaira, csak azért, hogy belőle valamilyen reakciót váltsanak ki. A barátját nemrég ugyancsak az öngyilkosságig üldözték – minden felületen zaklatták, és nem akartak leállni vele.

A Kiwi Farms nagyságrendekkel rosszabbá tette a zaklatást. Az autizmusomat érintő támadásoktól kezdve odáig fajult a dolog, hogy megtámadták a barátaimat, egy másikat pedig az öngyilkosságba kergetni csak azért, hogy reakciót kapjanak tőlem. Az egyik legjobb barátomat vesztettem el emiatt. Felelősnek érzem magam ezért.” – írta Near az egyik posztjában.

„Az internet nem játék. Ez a való élet. Én egy igazi ember vagyok. És amit csinálnak az nagyon fáj. Az egész életemet beleöltem ebbe. Nincsenek igazi barátaim, nincs más lételemem. Csak ez. És most nincs semmim. Számomra már késő, de imádkozom, hogy valaki egyszer tegyen majd valamit ezzel a weboldallal. Túl sok ember szenved tőle és úgy tűnik, hogy senkit sem érdekel, mert online relatív senkik vagyunk, és ezt ők is tudják. A gonosz győzedelmeskedik, amikor a jó emberek nem tesznek semmit.”

A Kiwi Farms valóban egy különösen gusztustalan hely az interneten, valóban csak a leggonoszabb és legrettentőbb trollokat és zaklatókat tömörítve. Az oldal fórumain tevékenykedő alakok korábban több embert is az öngyilkosságba üldöztek, sőt, sokszor még azután sem álltak le a gyalázásukkal. Különösen sajnálatos, hogy egy újabb ártatlan áldozatnak kellett elhunynia az ilyen emberek miatt.

Ha a környezetedben bárki az öngyilkosságon gondolkozna, esetleg arra utaló jeleket mutat, vagy tapasztalsz, akkor mindenképpen kérj segítséget egy szakembertől és/vagy hívd a 0-24 elérhető krízisvonalak valamelyikét, vagy az ingyenesen hívható 116-123 lelkielsősegély-számot!

×