A Google algoritmusa elvileg az egyik legjobb a világon, de még így is orbitális hibákba képes belefutni. Most például egy svájci mérnököt kevert össze egy brutális sorozatgyilkossal.

A Google algoritmusa kereskedelmi felhasználásban jelenleg a legjobbak közé tartozik (ha nem pont a legjobb), sokszor azonban így is egészen érdekes, vicces, vagy alkalomadtán megbotránkoztató hibákat képes véteni. Ez legalábbis azt bizonyítja, hogy még mindig van hová fejlődni, amit most Hristo Georgiev Svájcban élő mérnök első kézből tapasztalhatott meg.

Georgiev ugyanis a nevére keresve arra lett figyelmes, hogy egy őt ábrázoló képet egy azonos nevű, de hírhedt sorozatgyilkosról szóló Wikipédia bejegyzéssel kötött össze.

Vagyis azok, akik akkor rákerestek a nevére, akkor a wiki-találat rövid ismertetője mellett az ő képe díszelgett. Ez ugye azért is problémás, mert ezzel kötik így össze őt: „Hristo Bogdanov Georgiev, más néven a szadista, bolgár erőszakoskodó és sorozatgyilkos volt, aki 1974 és 1980 között öt embert, főleg nőket gyilkolt meg.” – írja a Wikipédia.

„Az első reakcióm az volt, hogy valaki egy nagyon jó tréfát akar űzni velem, de miután megnyitottam a Wikipedia szócikket, kiderült, hogy egyáltalán nincs ott rólam fénykép” – íjra a blogbejegyzésében a fiatal mérnök, aki úgy gondolja, hogy a Google tudásgráfja lehet a galiba okozója. Ez a gráf alakítja a keresések után felugró infoboxokat, vagy tudáspaneleket, melyek ha alapvetően nem tartalmaznak képet, akkor az algoritmus hiteles forrásból próbál egyet találni hozzá.

Georgiev messze nem az első áldozata az algoritmus hibás működésének, ami korábban már generált olyan infoboxokat, melyekben Paul Campbell színész tévesen elhunytként volt feltüntetve, de volt olyan eset is, hogy a Kaliforniai Republikánus Párt ideológiáját, meghatározását nácizmusként határozta meg.

Hősünknek szerencséjére hamar orvosolták a hibát (nagyban köszönhetően a HackerNews közösségének), így a Google a bejelentést követően eltávolította a téves párosítást. Remélhetőleg az algoritmus és a gráf működésén gyorsan javítanak, jelenleg ugyanis elképzelni sem lehet, hogy hány embert érinthetnek a ilyesfajta tévedések, melyek bizonyos helyzetekben (pl. állásinterjú) akár komoly sérelmeket és károkat is okozhatnak.

https://leet.hu/termek/steelseries-apex-3-rgb-ip38-gamer-billentyuzet-64810/

×