El Salvador elnöke nem szeretné ráerőszakolni az emberekre a bitcoin használatát, ezért egy kis ösztönzésként ingyen kriptót osztogat a lakosoknak, ha letöltenek egy alkalmazást.

El Salvador hamarosan úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint az első állam, amelyik hivatalos fizetőeszközzé teszi a Bitcoint. Hogy ez rövid-hosszú távon mennyire bizonyul jó ötletnek,  azt majd a szeptember utáni időszakban meglátjuk, ugyanis akkortájt lép hatályba a jelenleg még kidolgozás alatt álló „Bitcoin-törvény”.

A kriptovaluta használatára való ösztönzésre azt tálálták ki okosan, hogy 30 dollár értékű bitcoint adnak minden egyes felnőtt állampolgárnak, aki elkezdi használni az ország új kriptopénz-alkalmazását, a Chivót – mondta Nayib Bukele el-salvadori elnök.

A regisztrációhoz a salvadoriak letölthetik majd az alkalmazást a Play vagy az App Store-ból, amiben meg kell adni a személyi igazolvány vagy „Documento Único de Identidad” azonosítószámot, a véglegesítéshez pedig egy telefonszámot. A sikeres regisztrációt követően a felhasználó 30 dollárnyi bitcoint kap a salvadori kormánytól.

Az alkalmazással a tervek szerint ATM-ekből is felvehetnek majd pénzt ($), sőt, mivel az egész országban hivatalosan elfogadott, akár még boltokban is fizethetnek vele – bitcoinban. Sokan, akiknek nem tetszik az ötlet attól tartanak, hogy idővel a bitcoin felváltja majd a dollárt, de Bukele elnök mindenkit megnyugtatott, hogy mindez csupán választás kérdése, a fizetések és a nyugdíj rendezése továbbra is dollárban fog történni.

Mindez azért nagyon fontos, mert a negyed magyarországnyi El Salvador gazdasága alapjaiban függ az Amerikában élő és dolgozó salvadori migránsoktól, akik az ottani fizetésüket dollárban utalják haza a rokonaiknak. Mindez valóban jelentős mértékű, ezek a küldemények ugyanis az ország GDP-jének mintegy 20%-át teszik ki.

Az elnök szerint azonban a bitcoin bevezetése a külföldi utalásoknak is jót tesz majd, hiszen ilyen módon sokkal könnyebben tudnak pénzt küldeni egymásnak az emberek. Továbbá azt is reméli, hogy ezzel a világ 680 milliárd dolláros BTC-vagyonának egy része befektetők révén a országba vándorol, ami 1%-kal számolva 25%-os GDP növekedést jelentene.

A kritikusai szerint azonban nem feltétlenül a legjobb dolog hivatalosan bevezetni a bitcoint, mert ezzel rendkívül nagy tered adnak a visszaéléseknek, csalásoknak, de azt sem látni előre, hogy a kriptovaluta állandó árfolyam-ingadozásai mellett mennyire lesz ténylegesen használható fizetőeszköz az egyébként stabil dollárral szemben.

via – Fortune, TweakTown

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×