Nemrégiben egy olyan kalózprogramot fedeztek fel, ami meglepő módon nem adatokat lop, hanem megakadályoz minket a letöltésekben.

Talán azt mindenki tudja, hogy a legtöbb rosszindulatú vírus és program az interneten azért jön létre, hogy kárt okozzon. Például ellopjon a gépünkről/telefonunkról fontos felhasználói és egyéb adatokat, vagy éppen megzsarolja a felhasználókat. Érdekes módon most egy olyan malware program jött létre, mely nem lop el semmit, csak megakadályoz abban, hogy kalózkodjunk a neten.

A Vigilante (igazságosztó) nevű malware a szoftverkalózokat blokkolja, tehát jóindulatú vírusnak is lehetne nevezni.

A nevet egyébként a SophosLabs vezető kutatója Andrew Brandt adta neki, aki szerint a most megjelent malware a gyakran látogatott kalózoldalakon érhető el. Szoftverek, játékok és egyéb programok mögé bújik el, és mindenkit megcéloz, legyen az gamer vagy szakember. Aki nem akar valamit legálisan megvenni, azt támadja – írja a News.Sophos.

Mit csinál?

Természetesen amennyiben azt észleli, hogy a felhasználó nem akar valamiért fizetni és inkább ingyen töltené le valamilyen kalózoldalról, megpróbálja ebben megakadályozni. A malware akkor települ, amikor az ingyen letöltött programot is telepítjük. Ezt követően a program jelenti a kiszolgálónak a fájlnevet, a gép IP címét. Majd az adott gépen elérhetetlenné teszi a kalózoldalakat. Vagyis valóban blokkolja ezen oldalak felkeresését, elérését.

Érdekes, hogy még biztonsági kutatók is ritkán találkoznak ilyen malware-rel, ami mindent csinál, csak nem rosszindulatú. Szerencsére mint minden malware program, a megfelelő tisztítószoftverekkel ez is könnyen eltávolítható. A cél mindenesetre érdekes, de valószínűleg ez nem állít meg minket az ingyenes letöltésben.

https://leet.hu/termek/steelseries-apex-3-rgb-ip38-gamer-billentyuzet-64810/

×