A két dél-afrikai testvér még 2019-ben alapította meg az Africrypt kriptovalutát, majd áprilisban hackert kiáltva a befektetők milliárdjaival léptek le. Azóta sem kerültek elő.

Ameer Cajee és testvére, Raees Cajee még 2019-ben alapította az Africryptet, ami később jelentős hozamot biztosított a befektetőiknek. Április 13-án viszont, amikor a Bitcoin elérte a történelmi 62.000 dolláros csúcspontját, Cajee, aki a cég operatív igazgatójaként dolgozott, hirtelen arról tájékoztatta az ügyfeleket, hogy az Africryptet feltörték. A bejelentését követően azt kérte a befektetőktől, hogy ne lépjenek kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel, mivel ez lassítaná a helyreállítási folyamatot, ami érthető módon gyanúra adott okot.

Még gyanúsabb volt, hogy az Africrypt alkalmazottai egy héttel az állítólagos hackelés előtt elveszítették a hozzáférést a back-end platformokhoz. A befektetők ezután a Hanekom Ügyvédi Irodát bízták meg az ügy kivizsgálásával, akik megállapították, hogy a vállalat összevont pénzeszközei a dél-afrikai számlákról és az ügyfelek pénztárcáiról Bitcoin-tárcákba és tumblerekbe, illetve más nagy mennyiségű bitcoin-összevonásokba kerültek, így azok követhetetlenné váltak.

Ez azt jelenti, hogy áprilisban a befektetők összes Africryptben tartott pénze, körülbelül 3,6 milliárd dollár tűnt el teljesen nyomtalanul – köszönhetően a testvéreknek.

Ameer Cajee és Raees Cajee, az Africrypt körözött alapítói

Az ügyvédi iroda nem találta meg a testvérpárost, akik nagy valószínűséggel napokkal a „hackelés” előtt menekülhettek el az országból. Az esetet jelentették a Hawksnak, a dél-afrikai rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó elit egységének, de egyelőre ők sem jutottak előrébb az ügyben.

A dél-afrikai pénzügyi szektor hatósága is vizsgálja az Africryptet, bár hivatalos vizsgálatot nem indíthatnak ellene, mivel a kriptovaluták jogilag nem számítanak pénzügyi eszközöknek. A globális kriptotőzsdéket is értesítették arra az esetre, ha a bitcoinok átváltására történne kísérlet, de hogy ez pontosan mit von majd maga után, azt nem tudni.

Könnyen meglehet, hogy ez a legnagyobb átverés a kriptopénzek viszonylag fiatal történetében, de egészen biztosan nem ez lesz az utolsó. Tavaly például az azóta megszűnt, ugyancsak dél-afrikai Bitcoin-kereskedő, a Mirror Trading International 23 000 Bitcoint, azaz 1,2 milliárd dollárnak megfelelő összeget csalt ki a befektetőktől.

Átverés helyett szervezett bűnözés?

Egyáltalán nem lehet véletlen a Hawks bevonása a dologba. Sokan ugyanis nemzetközi szervezett bűnözésre gyanakodnak, ami tulajdonképpen pont az eltűnt, jelenleg rekordnak számító 3,6 milliárd dollárból eredeztethető.

Darren Hanekom, a Hanekom Attorneys ügyvédi iroda vezetője nem tartja valószínűnek, hogy az összes ilyen pénz dél-afrikaiaktól származik. Szerinte  sokkal inkább nemzetközi szereplők pénzmosási műveletéről lehet szó, amelynek a Cajees csak egy része volt.

Szintén gyanús, hogy az ügyfeleket arra kérték, hogy írjanak alá egy befektetési szerződést a hongkongi székhelyű RaeCreateWealth Limiteddel, ami gyakorlatilag bármilyen veszteség esetén korlátozta a cég felelősségét. A megállapodás olyannyira a RaeCreateWealth Limited javára van súlyozva, hogy felmenti a céget mindenféle hackertámadás alól – ez a szerződéses felelősségkorlátozás azonban nem alkalmazható, ha bűncselekményt követtek el.

Az pedig, hogy egy tapasztalt befektető ilyet aláírjon szinte elképzelhetetlen – pedig többen milliókkal szálltak be, köztük hírességek is.

A Moneyweb értesülései szerint a legtöbben egy bizonyos befektetői körből érkeztek, akik ismerték is egymást. Akár nemzetközi pénzmosási műveletről volt szó, akár nem (valószínűleg sosem tudjuk meg), ezzel a kriptovaluták egyik legnagyobb problémájára világított rá: viszonylag könnyen vissza lehet velük élni és lekövethetetlenül.

Emiatt pedig több országban is betiltanák, de akadnak olyanok is, akik a megoldást a szabályozásban látnák, míg mások hivatalosan elfogadott pénzügyi eszközzé tennék. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy melyik lenne a helyes út, de az ilyen, és ehhez hasonló visszaélések megelőzése (vagy könnyebb felgöngyölítése) érdekében egyre sürgetőbb lenne egységes megoldást találni rá.

via – Moneyweb, Bloomberg, Techpowerup, Techspot

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×