John McAfee a szoftvergyártás és a kereskedelmi programok egyik úttörője volt, viselkedése és habitusa viszont miatt sokszor került bajba, így is ért véget a története.

John McAfeet, a világ egyik első kereskedelmi vírusirtó megalkotóját holtan találták egy barcelonai börtöncellában néhány órával azután, hogy a spanyol bíróság beleegyezett, hogy kiadják őt az Egyesült Államoknak, ahol adócsalással vádolják.

A katalán igazságügyi minisztérium közölte, hogy az orvosok megpróbálták újraéleszteni a 75 éves férfit, de már nem jártak sikerrel. A sikeres és úttörő McAfee minden bizonnyal önkezűleg vetett véget az életének.

A botrányhős zseni

McAfee az 1980-as évek végén vált ismertté, amikor megalapította cégét és kiadta a McAfee VirusScan nevű programot, ami a világ egyik legelső kereskedelmi vírusirtó szoftvere volt (a NOD is ugyanebben az évben készült). A McAfee VirusScan segített elindítani egy több milliárd dolláros iparágat, majd végül több mint 7,6 milliárd dollárért 2011-ben eladta az Intelnek.

McAfee egy kifejezetten ellentmondásos figura volt. A legtöbben nem vitatják – de nem is vitathatják – a képességeit, de habitusa és viselkedése miatt inkább botrányhősként tetszelgett. A techmogul többször állt szembe a törvénnyel, egyszer gyilkosságért és fegyvercsempészésért is előállították, nem vetette meg a kábítószerfogyasztást, imádta a prostituáltakat, de nyíltan az adók ellen is felszólalt már – 2019-ben például azzal hencegett, hogy négy éve nem fizet be adót.

2020 októberében jött a fordulat, amikor „váratlanul” letartóztatták Spanyolországban, amikor egy Törökországba tartó repülőgépre készült felszállni, majd ténylegesen megvádolták azzal, hogy négy éven át nem nyújtott be adóbevallást, miközben milliárdokkal gazdagodott. Az amerikai igazságügyi minisztérium azt állította, hogy McAfee úgy kerülte el az adófizetési kötelezettséget, hogy jövedelmét bankszámlákra és kriptopénz-váltószámlákra utaltatta, amelyek más személyek nevére szóltak.

A hónap elején tartott meghallgatásán azzal védekezett, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, és hogy élete hátralévő részét börtönben töltené, ha visszaküldenék az Egyesült Államokba. A spanyol nemzeti bíróság végül a kiadatás mellett döntött, melyről az öngyilkossága előtt néhány órával tájékoztatták.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×