Iránban a nyári hőség miatt kripto-bányászati tilalmat rendeltek el, amit néhányan nem igazán vesznek komolyan.

Irán az elmúlt években különösen elfogadóan állt a kriptobányászathoz. Az országban még olcsóbb áramot is kínálnak a bányászoknak, de csak azzal a feltétellel, hogy a bitcoinjaikat a központi banknak adják el, ha eladják. Teheránban például az is engedélyezett, hogy az ott bányászott kriptovalutákat bizonyos áruk importjának kifizetésére használják.

Mivel egyre többen döntenek úgy, hogy Iránt választják a bányászás helyszínéül, egyáltalán nem volt ritka jelenség az áramszolgáltatás kimaradozása. Teherán szerte például a lakosságnak ténylegesen számolnia kell azzal, hogy alkalomadtán pár percre elektromosság nélkül maradnak.

Május végén viszont négy hónapra betiltották az országban a kriptobányász tevékenységeket azért, hogy csökkentsék a nyári hőségben megugró áramfogyasztásokkal járó kimaradások számát. Ez a bányászoknak nyilván nem jó, hiszen a leállás értelemszerűen bevételkiesést eredményez számukra, ezért többen a kormányzati felszólítás ellenére folytatják a munkát.

IRNA állami hírügynökség jelentése szerint már le is kapcsolták az első ilyen farmot, ami a 7000 darabos bányászgépével az eddigi legnagyobb fogásnak számít.

Az Elliptic blokkláncelemző cég szerint a bitcoin-bányászat mintegy 4,5%-a Iránban zajlik, ami több százmillió dolláros bevételt jelent a kriptovalutákból. Ennek ellenére a hír hatása nem volt túlzott hatással a jelenleg eléggé ingadozó kripto-árfolyamokra, melyek az utóbbi napokban jelentős szenvedésen mentek keresztül, köszönhetően az egyre szigorúbban fellépő kínai kormánnyal és hatósággal.

Az iráni korlátozásnak még meglehet a böjtje, ugyanis pont ebben az időszakban keresnek új otthont maguknak a Kínából száműzött bányászok. A költözési folyamat alapvetően hosszadalmas, az ilyen és ehhez hasonló szankciók azonban eltántorító hatással lehetnek. Egyelőre még nem tudni, hova helyezik székhelyüket az érintett bányászok, de mindenképpen olyan helyet keresnek, ahol olcsó az elektromos áramszolgáltatás díja, és nem áll fenn a későbbi korlátozás lehetősége sem. Ez alapján pedig a legtöbb szakértő Kazahsztánt és Amerika bizonyos részeit tartja lehetséges állomásnak.

via – Reuters

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×