Az Apple remélhetőleg már dolgozik a megoldáson.

Ahogy minden operációs rendszer, úgy az Apple iOS rendszere sem hibátlan. Erre Carl Schou is rávilágított az utóbbi napokban, egy elég komoly sebezhetőséget felfedezve. Ha bizonyos séma szerint nevezzük el az otthoni (vagy bármilyen) Wi-Fi hálózatunkat, akkor a rácsatlakozott Apple telefonok wifijét gyakorlatilag félig-meddig meggyilkoljuk.

 

Az eredeti Tweetben egészen konkrétan a „%p%s%s%s%s%n” név szerepelt, de némi kísérletezgetés után kiderült, hogy ennél kevesebb speciális karakter is elég lehet. Ahogy rácsatlakozik az áldozat telefonja, azon nyomban megadja magát a wifikapcsolatért felelős folyamat. A programozási nyelvek a változók kimeneti karakterláncokká történő formázásakor használják a „%valami” formátumot, ez zavarhatja meg az iOS-t.

Szerencsére nem hardveres problémáról beszélünk, de sem a lecsatlakozás, sem az újraindítás nem oldja meg a problémát. Ahhoz, hogy újra működőképes állapotba varázsoljuk telefonunkat, a hálózati beállításainkat kell teljesen újraindítani. Ez az alábbi menüpontban tehetjük meg: Általános – Alaphelyzetbe állítás – Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása. Ha tippelnünk kellene, akkor az Apple napokon belül javítja is a problémát! 

https://leet.hu/?s=xtrfy&post_type=product

×