2023-tól nem adnak ki olyan magot, ami 32 bitet támogat.

Az ARM bejelentette, hogy 2023-ig az összes általuk kiadott új, okostelefonokba és egyéb okoseszközökbe szánt CPU magjaik kizárólag 64 bites támogatással fog rendelkezni. Természetesen a 64 bites kompatibilitást az Apple már 2013-ban elrajtoltatta az Apple A7 processzorával, pár hónappal később pedig érkeztek az első Androidos fecskék is. Ám ezek a CPU-k még képesek a 32 bites kódok futtatására a 64 bites mellett. Így az elmúlt évtizedben a 32 bit -> 32 ÉS 64 bit támogatásról eljutunk a következő lépcsőfokra, amikor CSAK a 64 bites kódokat tudják majd futtatni az ARM chipekkel felszerelt készülékek. Mit is jelent ez az iPhone és Android felhasználók számára?

64 bit?!

A bit az információ alapegysége, a bit értéke lehet 0 vagy 1. Digitális, azaz kétállapotú mennyiség, nulla vagy egy, másképp igen vagy nem. A digitális elektronikai áramkörök pont ilyen módon működnek, bizonyos helyeken vagy folyik az áram vagy nem. Ez azt jelenti, hogy a számítógép vagy épp telefon/tablet mikroprocesszora egyszerre 64 bit információ feldolgozására képes. A 64 bit korlátait nem érezzük egyelőre, de aki még emlékszik a 32 bites korszakra, az jól tudja, hogy a VRAM/RAM mennyiségeknél már limitált a 32 bites processzor, hiszen „csak” 32 bitnyi (4,294,967,295 – 4GB) adatot tudott feldolgozni, így a 4GB+ memóriák már megizzasztották.

A váltás

Az ARM két lépcsőben próbálja meg lerendezni a váltást. Az első fokozat 2022-ben lép majd életbe, ekkor a big.LITTLE rendszerek nagy CPU-i már csak 64 bitesek lesznek, míg pár hónappal őket követve a kicsi (LITTLE) magok is 64-bit only változatok lesznek majd.

Érdekes tény, hogy a Cortex-A510 névre hallgató LITTLE mag már csak a 64 bites utasításokat támogatja, így feltételezhetjük, hogy az AMR 2022-ben még bemutat egy olyan, utolsó LITTLE magot, ami még támogatja a 32 bitet is.

Mit jelent ez az Android és iOS felhasználóknak?

Android

 

Nos van egy jó hírünk, a legelső, teljesen 64 bites Android már évekkel ezelőtt megjelent. Ez nem más volt, mint a Lollipop névre hallgató 5.0-ás verzió, mely támogatta a 64 bites Intel és ARM chipeket is. A Google Play feltételei közé pedig 2019-ben bekerült, hogy az applikációknak kötelezően támogatniuk kell a 64 bites architektúrát, így a 2 évnél frissebb vagy frissítést kapott programoknál ez nem okozhat problémát. Ezen kívül várhatóan az Android S/12 is meglépi azt, amit az Apple már évek óta megtett és teljesen száműzi a 32 bitet. Jó kérdés, hogy mi lesz a régebbi, nem frissíthető telefonokkal.

Előfordulhatna, hogy pár régebbi program nem megfelelően futna a telefonon, éppen ezért a Google 2021 augusztusától a régi, nem frissített, 32 bites applikációkat nem engedi letölteni a telefonokra, elrejti őket a Google Play kínálatából. Így két lehetőség merül fel a használt applikációkat vizsgálva: a nagy részükkel nem lesz probléma, hiszen jelenleg is tökéletesen futnak a 64 bites környezetben, ám néhány, régóta nem frissített alkalmazást nem érhetünk majd el többé a Google Play áruházból. Remélhetőleg ilyen régi programokat már senki nem használ, de „beágyazott” rendszerekben sajnos előfordulhat. 

iOS/MacOS

Az almás rendszerek tulajdonosai megnyugodhatnak, az Apple kicsit meg is előzte az ARM lépéseit. Az első 64 bites processzorukat már 2015-ben bemutatták és azóta csak olyan alkalmazások lehetnek az App Store-ban, melyek 64 bites környezetben is futnak.

2017-ben pedig teljes mértékben dobták a 32 bites támogatást az iPhone 8 / iPhone X és újabb készülékekkel kezdve. Így az iOS és Mac OS felhasználók papíron semmit nem vesznek majd észre, szép munka Apple.

Nektek milyen SoC duruzsol a telefonotokba/tabletetekbe?

https://leet.hu/?s=xtrfy&post_type=product

×