Egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy a csalók a félvezetőhiányt kihasználva fogják rásózni a gyártókra a hamis alkatrészeket, amiktől egyre több lesz a silány termék a piacon.

A koronavírus-járvány különösen nehéz és furcsa helyzetbe hozta az elektronikai eszköz gyártókat. Mivel a vállalatok és a magánszemélyek egyaránt rohamosan vásároltak PC-ket, okostelefonokat, táblagépeket és játékkonzolokat, a gyártóknak hirtelen hatalmas mennyiségű félvezetőre lett szükségük.

Ezekből viszont – a koronavírus, a félvezetőket gyártókat súlytó aszály és a minden szegmenst érintő keresletnövekedés miatt – egyszerűen nem tudnak elegendőt gyártani. Ez pedig akkora hiányt eredményezett, amely mostanra az összes iparágat érinti, amely az elektronikai alkatrészektől függ – legyen szó játékkonzolokról, háztartási gépekről, vagy autókról.

A szakértők, az elemzők és az érintett vállalatok szerint ez a hiány nem látszik megoldódni, sőt, úgy vélik, hogy akár 2022 végéig is elhúzódhat.

A ZDNet szerint a gyártók most eléggé kétségbe vannak esve, ugyanis vagy találnak valamilyen alternatív módot a gyártás folytatására, vagy kénytelenek lesznek leállítani a gyártósoraikat. Ez egy részről azért rossz, mert nem lesznek képesek kielégíteni a keresletet, másrészről pedig mert emberek százait, akár ezreit lesznek kénytelenek elbocsátani.

Sőt, a kényszer és a kétségbeesés ordító lehetőséget kínál a csalóknak is!

Ha a jövő héten 5000 alkatrészre van szükséged, különben leáll a gyártósorod, akkor a beszerzési kényszerhelyzetbe kerülsz, és le fogod tenni a vigyázzállásodat” – mondta Diganta Das, a ‘Center for Advanced Life Cycle Engineering’ (CALCE) elektronikai hamisítással foglalkozó kutatója a ZDNetnek. „Nem fogja betartani a szabályokat, nem fogja ellenőrizni a beszállítót és elhagy néhány tesztelési folyamatot is. Ez valószínűleg nagy problémává fog válni.

A szakember szerint még nagyon korai lenne ezt megállapítani, de egészen biztos benne, hogy a következő fél évben megszaporodnak a hamisítványokról érkező bejelentések – melyeket egyébként folyamatosan figyelnek is az arra szolgáló adatbázisokon.

Azt ugyan nem tartják valószínűnek, hogy a nagyobb techvállalatokat érinteni fogja a probléma, ők ugyanis közvetlenül a gyártóktól szerzik be az alkatrészeket. A kisebb cégeket azonban mindenképp, mivel esetükben  a félvezetők ellátási lánca kevésbé kiépített, de olyan kritikus ágazatokban működő vállalatok is érintettek lehetnek, mint az egészségügyi vagy akár az autóipar.

Das szerint a legtöbb vállalat jól tudja, hogy óvatosan kell eljárniuk, amikor forgalmazóktól vásárolnak, az alkatrészeket szállító cég nyilvántartásának ellenőrzése és az alkatrészek alapos átvizsgálása pedig már alapvetőnek számít. Mindez viszont egy, néha két hetet is igénybe vehet – ez pedig szerinte olyan sok a mostani helyzetben, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Úgy gondolom, hogy egy óriási probléma küszöbén állunk. A világméretű hiány megnyitotta az utat a bűnözők előtt, hogy kihasználják az elektronikai alkatrészek piacát, és ennek már látom is a jeleit.” – mondta Steve Calabria, a PC Components független forgalmazó alapítója tagja.

A csalók jellemzően két módszert alkalmaznak a hamisításra: vagy teljesen a semmiből építik meg őket – klónozzák azokat, vagy újrahasznosítják az elektronikai hulladékból származó alkatrészeket, letörlik a régi jelöléseket, megtisztítják az alkatrészt, és úgy csomagolják, hogy a potenciális vásárlók számára újnak tűnjön.

Mindkét esetben a végtermék megfelelhet ugyan az alapvető minőségi előírásoknak, de nem megy át semmilyen olyan tesztelési folyamaton. Az alkatrész egy idő után vagy bizonyos körülmények között biztosan meghibásodik – ezzel pedig bajba sodorhatja azokat a vállalatokat, amelyek megvásárolták ezeket a hamis félvezetőket a termékeik legyártásához.

A szakértők mindenkit figyelmeztetnek: a következő időszakban különösen óvatosnak kell lenni: a gyártóknak az alkatrészek vizsgálatakor, a vásárlónak pedig a termék kiválasztásakor. Ez utóbbi egészen nehéz helyzetben van, hiszen alap esetben csak a cég ígéreteire és/vagy a garanciájára számíthat, azonban ha nem sürgős a termék beszerzése, akkor érdemes lehet várni vele. 

Csak idő kérdése, de a csalók szinte elkerülhetetlenül meg fognak jelenni.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×