A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói olyan technológiát alkottak, ami az emberi testen keresztül képes feltölteni szinte bármilyen hordható elektromos eszközt.

Manapság a viselhető eszközök, például az okosórák, az okoskarkötők (és majd valamikor az okosfülbevalók és okospiercingek) rendkívül népszerű eszközök. Az egyik legnagyobb hátrányuk azonban, hogy a technológia fejlődésével és erősebbé válásával – a méretükből adódóan – egyre kevesebb ideig bírják töltés nélkül.

Most a A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) Villamosmérnöki és Számítástechnikai Tanszékének kutatócsoportja áttörésről számolt be a viselhető okoseszközök jövőbeli energiaellátásában. Sikerült ugyanis egy olyan technológiát alkotniuk, amely képes az emberi testet átviteli közegként használva feltölteni, vagy működésképes állapotban tartani.

Mindehhez szükséges egy energiaforrás, például egy zsebre rakott mobil, amely az emberi testen keresztül képes energiával ellátni és tölteni mondjuk a csuklón viselt okosórát, a vezeték nélküli fejhallgatót, vagy a fülben lévő hallókészüléket.

Researchers use the human body as a transmission medium to power wearable devices

Mindezt úgy, hogy csak egy speciális chippel ellátott „vevőt” kell elhelyezni egy választott eszközön, majd egy másik, – adóként funkcionálót – a választott áramforrásra kell rakni, ami lehet egy mobiltelefon, vagy egy powerbank. Ezután pedig az áramforrás kvázi észrevétlenül – az emberi testet kábelként, vagyis közvetítőként használva – elkezdi árammal ellátni nem csak a vevővel ellátott kütyüt, hanem az összes eszközt, amit viselünk és elektromossággal működik.

Ez lehet az út az akkumulátor elhagyása felé?

A kutatást vezető tudós, Jerald Yoo szerint mindenképp. Szerinte jelenleg az ilyen elektronikai eszközök gyártásában az egyik legnagyobb költség az akkumulátor, amely az utóbbi években inkább hátráltatói a technológiának. Ebben valamelyest igaza is van, hiszen az akkumulátorok fejlesztésében az utóbbi időben ugyan történt előrelépés, ha összevetjük akár csak a mobiltechnológia drasztikus és gyors fejlődésével, akkor nagy a lemaradás.

A gyártók például a mai napig lítium-ion akkumulátorokat raknak a készülékekbe, melyek nem mellesleg még környezetszennyezőek is.

Yoo és csapata szerint technológiájuk még gyerekcipőben jár, ez lehet az első lépés az akkumulátor mentes világ felé, amiben elég egyetlen eszköz (powerbank), ami így képes lesz energiával ellátni az valamennyi általunk használt eszközt. Sőt, még ennél is tovább mentek!

Kiegészítő energiaforrásként a NUS csapata a környezetből származó energia kinyerését is vizsgálta. Kutatásuk során megállapították, hogy egy átlagos irodai és otthoni környezetek parazitikus elektromágneses (EM) hullámokat tartalmaznak, amiknek az emberek egyébként folyamatosan ki vannak téve – például egy laptop, egy tévé, vagy egy konzol miatt. A csapat újszerű vevőkészüléke a környezetből nyeri ki az elektromos hullámokat, és a testhez kapcsolt chipek révén képes a viselhető eszközök energiaellátásához felhasználni.

Egészen elképesztő fejlesztés mindez, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ha kiforrja magát a technológia (biztonságosan tudják használni), akkor nem mindenhol ugyan, de valóban következhet belőle egy akkumulátor és techrevízió.

via – Nature, NUS, Slashgear

https://leet.hu/?s=xtrfy&post_type=product

×