Végre kiderült, hogy milyen brutál mennyiségű VGA került a bányászok kezébe az elmúlt időszakban. Ennyivel kevesebb került a gamerekhez.

Egy friss jelentésben a Jon Peddie Research rávilágít arra, hogy a kriptopénz-bányászat milyen hatással volt az AIB (add-in board) eladásokra az idei év elején. Mondanom sem kell, hogy az AMD, az Nvidia és AIB-partnereik

hatalmas hasznot húztak a legjobb grafikus kártyák iránti nagy keresletből.

Bár az emberek már hónapok óta kérdezősködnek a kriptobányászok hatásáról, a legjobb grafikus kártyák elérhetőségére, az olyan vállalatok, mint az AMD, szűkszavúan nyilatkoztak. Mások, mint például az NVIDIA, nekiláttak a kriptobányászok ambícióinak visszafojtásához, bár még mindig nem sokat mondtak a nyilvánosságnak arról, hogy a kriptobányászok konkrétan milyen hatással vannak a GPU-k kínálatára.

Ezért a Jon Peddie Research készített egy modellt, amely azt állítja, hogy „2021. első negyedévben szállított AIB-ek körülbelül 25%-a ment a bányászoknak.”

Ez körülbelül 700 000 high-end és midrange GPU-t jelent 2021 első negyedévében.

A piaci érték pedig körülbelül 500 millió dollár -az az félmilliárd dollár.

A vállalat azt a feltételezést használta, hogy a komoly kriptovaluta-bányászok dedikált setupokkal rendelkeznek és ezért vásárolnak grafikus kártyákat, néha egyre többet és többet. Másfelől viszont vannak olyan alkalmi bányászok is, akik esetleg egy egy GPU-ba fektetnek be. A cég elismerte, hogy előrejelzési modellje az alkatrészek hiánya miatt nem olyan pontos, mint korábban.

Viszont nem csak a kriptopénz-bányászok az egyetlen oka a grafikus kártyák drasztikus drágulásának. A világjárvány is nagy szerepet játszott ebben a helyzetben, mivel számos gyárat kényszerített ideiglenes leállásra, és ezzel megszakította az ellátási láncokat. Köztudott, hogy a grafikus kártyák alkatrészei, például a GDDR6 memóriachipek, a feszültségszabályozók, a kondenzátorok és más alkatrészek is drágultak a világjárvány kezdete óta. A Jon Peddie Research az év elején akár 70%-os emelkedést is mért.

De szerencsére itt vannak a LHR variánsok, amiket remélhetőleg nem törnek fel egyhamar.

Mit gondoltok, lassan vége lehet ennek a kripto-őrületnek?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×