Megszólalt az egyik hacker, aki néhány társával együtt a napokban betörtek az EA belsős rendszerébe, és 780 gigányi adatot, úgy a játékaik forráskódját el is lopták.

Az EA-t pár nappal ezelőtt óriási hackertámadás érte, amely során a FIFA, a Battlefield, a Frostbite motor és sok más kulcsfontosságú szoftver forráskódját lopták el, majd kezdték el őket árulni. Mindez összesen 780 GB-nyi adatot jelentett, a vállalat azonban mindenkit megnyugtatott, hogy játékosadatokhoz nem fértek hozzá, ahogyan a játékaikra sem lesz ez hatással.

Most viszont a Motherboardnak nyilatkozott az egyik hacker, aki szerint már-már ijesztően, de inkább aggasztóan könnyű volt betörni az EA rendszerébe. Sőt, túlzottan „hacker-skilleket” sem igényelt az akció.

A folyamat úgy kezdődött, hogy az arra vonatkozó csatornáról 10 dollárért megvásároltak egy lopott sütiket tartalmazó csomagot. Ezek között akadtak olyan adatokat tartalmazó is, amivel hozzáférést szereztek egy EA által használt belsős Slack-csatornához.

Miután már bent voltunk, üzenetet küldtünk egy IT Support tagnak, akinek elmagyaráztuk, hogy tegnap este elvesztettük a telefonunkat egy buliban” – mondta a hackercsoport egyik tagja. Ezután egy többfaktoros hitelesítési tokent kértek, hogy hozzáférhessenek az EA belsős hálózatához – ebből kettőt is kaptak a Supptól.

Miután bejutottak az EA hálózatába, megtalálták a fejlesztők számára a játékok összeállításához szükséges szolgáltatást, amibe sikeresen be is tudtak jelentkezni. Itt létrehoztak egy virtuális gépet, ami nagyobb rálátást biztosított számukra a hálózatra, majd  egyszerűen letöltötték a játékok forráskódját. Mind a 780 gigát.

Igen, ennyi volt az egész.

Az EA persze határozottan állítja, hogy a játékosokat nem fenyegeti semmilyen veszély, hiszen az ő adataikhoz nem fértek hozzá, a történet teljes ismeretében viszont nem lehetünk teljesen nyugodtak. A hackerek ugyanis nem csak bárminemű probléma és fennakadás nélkül jutottak be a belsős rendszerbe, hanem úgy tudtak letölteni tulajdonképpen mindent, hogy azt senki észre sem vette.

Azt viszont érdekes lesz majd látni, hogy miután valaki megveszi a forráskódokat milyen érdekességek fognak kiderülni a FIFA és az EA által készített egyéb sportjátékokkal kapcsolatban. A vállalatot ugyanis egy ideje egyre-másra érik az olyan vádak, melyek irányított (szkriptelt) meccseket vizionálnak, amikkel a mikrotranzakciós csomagok vásárlására ösztönzik a játékosokat. Persze korábban egy bíróságon kellett bemutatniuk a rendszert vázoló terveket, jól tudjuk, hogy a gyakorlat sokszor homlokegyenest más lehet.

https://www.youtube.com/c/LeetHungary

×