Elon Musk szinte már nem is nagyon leplezi, hogy az ilyen megmozdulásaival az árfolyam mozgatása a célja.

Nehéz eldönteni, hogy a Tesla frontembere, Elon Musk tényleg csak szórakozik, vagy tőzsdei árfolyamot manipulál, esetleg halvány lila gőze sincs, hogy éppen mit csinál, ha a Bitcoinról posztol. Ez utóbbi már csak azért is valószínűtlen, mert egészen kifinomult érzékkel képes kriptovalutákba fektetni – akár az általa vezetett vállat vagyonát is.

Nyilván nem kis pénze csücsül bitcoin-részvényekben, amiről még év elején rendkívül pozitívan nyilatkozott, mostanra azonban egyre másra rugdalja és fektet másba, pl. Dogecoin. A drámai Bitcoin árfolyamesést követően Musk bejelentette, hogy környezetvédelmi megfontolásból a Tesla nem fogadja el többé a bitcoint, mint fizetőeszközt, sőt, a vállalat által belefektetett pénzt is ki fogja vonni – igaz, ez utóbbi végül nem történt meg.

Ezután jöttek a vicces posztolások, amivel a korábbihoz képest alacsony árfolyamon tudta tartani a BTC-t, most azonban jött a „nem várt” fordulat. Elon Musk ugyanis azt mondta,

hogy a Tesla a későbbiekben mégis elfogadja majd a bitcoint, de csak akkor, ha az előállítása legalább 50%-ban megújuló, zöld energiából származik.

A bejelentést követően a BTC árfolyama növekedni kezdett, ami mostanra már át is lépte a 40.000 dolláros fontos „lélektani” határt.

Az eset legérdekesebb része mégsem ez, hiszen az ilyen manővereken már aligha lepődünk meg. A bejelentést tulajdonképpen egy válasznak szánta a Cointelegraph írójának, Magda Wierzycknek, aki azt találta mondani, hogy Musk tweetjei miatt az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek már rég vizsgálatot kellett volna indítania.

Ami érdekes lehet még, hogy a Teslát alapvetően érték támadások amiért nyíltan támogat olyan technológiákat, melyek jelentősen szennyezik a környezetet, úgy pedig szemben állnak a vállalat által hirdetett értékektől. A Bitcoin-bányászok tevékenysége pont egy ilyen dolog, ugyanis a művelet magas energiaigénye miatt rendkívül nagy az ökológiai lábnyoma. Mára már ott tartunk, hogy a Bitcoin több energiát igényel, mint egy teljes ország.

Ezzel szemben már léteznek valóban alacsony energiaigényű kriptovaluták, mint például a Chia, Musk viszont – tudtommal – ezekbe nem fektet vagyonokat. Mindeközben a bányászok 76 százaléka állítja azt, hogy megújuló energiát használ az energiamix részeként, míg a Cambridge-i Egyetem felmérése szerint a Bitcoin teljes energiafogyasztásának mindössze 39%-át fedezik megújuló energiaforrásokból.

A legnagyobb probléma is ez. Jelenleg ugyanis szinte lehetetlen pontosan megállapítani, hogy a bányászok milyen mértékben használnak zöld energiát. Főként úgy, hogy a műveletek nagy részét – a tiltások, a cenzúra és rajtaütések ellenére is még – Kínából végzik.

via – TNW, Portfolio

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×