Egyre több kutató végi úgy, hogy komoly összefüggések lehetnek az időskori elbutulás és a légszennyezés között.

Dr. Susan Kohlhaas, az Alzheimer’s UK munkatársa szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a légszennyezés növelheti a demencia kialakulásának kockázatát – egy sor más külső tényezővel együtt. „A demencia nem elkerülhetetlen része az öregedésnek, és olyan tényezők, mint az életkor, a genetika és a környezet befolyásolják a betegség kialakulásának kockázatát” – mondta.

Kohlhaas a fenti mondatot egy idei tanulmány nyomán mondta, melyet az Edinburgh-i Egyetem szakértői készítettek 60 év alatt. 500 tíz és tizenegy éves gyerek intelligenciáját vizsgálták, majd töltettek ki velük egy tesztet 70 éves korukban. A kutatás során természetesen a lakhelyüket is vizsgálták, hogy megbecsülhessék, milyen mértékű légszennyezésnek voltak kitéve az életük során, és megállapították,

hogy lehet összefüggés a légszennyezettség és az elbutulás között.

A kutatócsoport szerint ez volt az első olyan tanulmány, amely hosszú távú kohorszvizsgálat segítségével vizsgálta a kognitív hanyatlást és annak a légszennyezéssel való összefüggését. A tanulmány margóján megjegyzik, hogy a jövőben olyan munkát kell végezni, amely a légszennyezés és a kognitív hanyatlás közötti kapcsolatot vizsgálja az emberi csoport átlagos élettartama során.

Most egy másik kutatócsoport állt elő egy közel 20 éves kutatás eredményével, amely igen hasonló következtetésekre jutott.

image

Muye Ru, Michael Brauer, Jean-François Lamarque és Drew Shindell kutatók a GoHealt tudományos folyóiratban publikált tanulmányában a légszennyezés szerepét vizsgálták a demenciás esetek növekedésében. Konrét méréseik szerint 2000 és 2019 között a demencia aránya 86 százalékkal nőtt és a hozzá köthető elhalálozások is megduplázódtak.

A kutatók megállapították, hogy amikor a levegőben szálló szennyezőanyagok, a szálló por a szervezetbe kerülnek, hatással lehetnek a központi idegrendszerre és kognitív rendellenességeket okozhatnak. Sőt, azt is megállapították, hogy a légszennyezettség miatt „csak” 2015-ben világszerte körülbelül kétmillió demenciás esetet okozott, melybe közel 600.000 bele is haltak.

A leginkább szennyezett levegőt Kínában, Japánban, Indiában és az Egyesült Államokban mérték, míg Európában és Dél-Afrikában csökkent a légszennyezettség.

A kutatók szerint a légszennyezettség ugyancsak 2015-ben világszinten mintegy 26 milliárd dolláros költséget jelentett, miközben a környezeti szennyezés a demenciával összefüggő korai halálozások 15%-áért volt felelős. A tanulmány megállapítja, hogy a légszennyezés és az elbutulás egyik fő kockázati tényezője lehet, ezért a csökkentése nem csak ökológiai fontosságú.

https://leet.hu/?s=xtrfy&post_type=product

×