Félvezető hiány, gyártási nehézségek és sok helyütt üres polcok ellenére is szárnyal a videokártyaipar, ami majdhogynem történelmi magasságokban van.

A gyártók folyamatosan rossz hírekről számolnak be, általában hatalmas hiányra panaszkodnak, melyek egyként érintik a PC-s és a konzolos játékosokat. Utóbbi azonban az üres polcok és a gyártási nehézségek ellenére is történelmi eladásokat produkál, és most nagyon úgy tűnik, hogy hasonló tendencia figyelhető meg a GPU-k esetében is. Történelmi eladásokról ez esetben ugyan nem számolhatunk be (még?), a legújabb piaci jelentések szerint viszont közel sem olyan rosszak azok a bizonyos mutatók, mint ahogyan felfestik azt sokan.

A Jon Peddie Research elemzőcég újabb jelentése szerint a PC-alapú GPU-k eladásai 2021 első negyedévében elérték a 119 millió darabot, éves szinten pedig 38,74%-ot. Az elemzések szerint 2020-2025 között a teljes piac 2,87%-kal fog évente növekedni, és az előrejelzési időszak végére elérhetik a 3,333 millió leszállított darabot.

Az AMD teljes piaci részesedésének százalékos aránya az előző negyedévhez képest -0,12%-kal csökkent, az Intel piaci részesedése -0,5%-kal csökkent, az Nvidia piaci részesedése pedig 0,62%-kal nőtt.

A teljes GPU-szállítmányok darabszáma az előző negyedévhez képest -0,3%-kal csökkentek; az AMD és az Intel szállítmányai egyetlen százalékot estek, míg az Nvidia szállítmányai 3,9%-kal nőttek (vélhetőleg a kriptobányászoknak köszönhetően). A GPU-k teljes csatolási aránya (ami magában foglalja az integrált és a különálló GPU-kat, az asztali, notebook és munkaállomásokat) 4%-kal növekedett az előző időszakhoz képest.

Ezzel szemben a teljes CPU-piac -4%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, évesviszonylatban viszont 39%-kal nőtt.

Az elemzőcég megjegyzi továbbá, hogy a koronavírus-járvány alatt hihetetlen mértékben nőttek a különféle laptopok és noteszgépek eladásai, melyek éves szinten 49%-ot nőttek, ami pont annyira történelmi rekord, mint a negyedévben leszállított 89 millió darab egység. 

Az elemző kiemeli azt is, hogy a félvezetőgyártók erre a történelmi eladásokat produkáló időszakra alapozva jelentenek folyamatosan hiányt, ők ugyanis állandó 3%-os növekedéssel számolnak, de ez csupán a pandémia miatt alakult így, és nem egy valós növekedési folyamat volt.

„…A félvezetőgyártók túlreagálásra számítanak és most azt hiszik, hogy azért, mert hirtelen 100 millió új felhasználó jelent meg a kereslet is magas marad. Ez nem csak nem reális, de csak nem is igaz. Mégis honnan jönnének, mert nem erről a bolygóról, az biztos?” – jegyezte meg Jon Peddie, az elemzőcég vezetője.

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy az eladásokba azokat a tételeket is beleszámolták (elméletileg), melyeket integrálva raktak laptopokba és egyéb hordozható eszközbe, ahogyan néhány régebbi darab is a felszínre került. Sőt, ahogyan már fentebb említettük a koronavírus járvány jócskán torzított az adatokon, míg a valóságban a tényleges új kártyatulajdonosok jóval kevesebben lehetnek, mint amennyien egy kiegyensúlyozottabb piaci körülmény mellett lehetnének. Ez persze az ipar szemszögéből – ilyen mutatók mellett – másodlagos.

via – Videocardz

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×