Minden idők legnagyobb kiszivárgott jelszógyűjteménye került fel szabadon a netre, rengeteg magyar lehet érintett.

A világ eddigi legnagyobb kiszivárgott jelszógyűjteményre bukkant a napokban a Cybernews egy, a hackerek körében elég népszerű fórumon. Egy RockYou2021 nevű felhasználó egy közel 100 GB-nyi dokumentumot töltött fel, amely összesen 8,4 milliárd egyedi jelszót tartalmaz – ami több, mint a bolygón élő emberek száma.

A portál megjegyzi, hogy a gyűjtemény több éves hackermunka eredménye, ezért az utóbbi időszak szinte összes jelszószivárgását tartalmazza. Kétségeink persze ne legyenek, szinte biztos, hogy számos újjal is bővült a lista. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a világon körülbelül 4,7-5 milliárd ember van online rájöhetünk, hogy valóban nagyon sokan lehetnek érintettek – ha nem mindenki.

Minden bizonnyal jelentős számban tartalmazhat magyar netezők jelszavait is!

Két helyen is ellenőrizhetjük, hogy kiszivárgott-e a jelszavunk. A Cybernews egy saját adatbázisba listázza ki a gyűjtemény összes jelszavát, így direkt rákereshetünk a sajátunkra – ezt ide bökve érhetjük el. A másik megoldás a ‘Have I Been Pwnd?‘ oldal, ami pedig az email címünk alapján mondja meg, hogy veszélyben vagyunk-e, avagy sem. Ezeket érdemes a következő napokban visszatérően csekkolni, ugyanis jelenleg is zajlik a feltöltés.

Ha bármelyik keresés azt mutatja, hogy jelszavunk kikerült, akkor azt elsősorban azonnal változtassuk meg. Ha nincs megfelelő ötletünk, akkor érdemes lehet egy jelszógenerátor,segítségét kérni amit minden egyes általunk folyamatosan látogatott portálokhoz is használhatunk. Ezzel is elkerülhetjük azt, hogy egy jelszót használunk mindenhez (is), de az sem árthat, ha ezen túl kétfaktoros azonosítást is alkalmazunk. Ha attól félünk, hogy elfelejtjük néhányat, akkor pedig érdemes elgondolkozni egy jelszótároló alkalmazás használatán is.

Érdekesség: A mostani – és immáron minden idők legnagyobb – kiszivárgott jelszógyűjtemény feltöltője és fájlneve a RockYou2021, ami egy utalás a 2009-es hasonló, az akkoriban legdurvábbnak számító adatlopásra, amikor hackerek közösségi oldalakról mintegy 32 millió jelszót gyűjtöttek.

via – Cybernews

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×