Ha valami túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az; Mark Zuckerberg bejelentette, hogy egyetlen centet sem vesznek el a streamerek subjaiból, de van egy kis trükk.

A „Nagy Streaming-háború” voltaképp a Mixer megszűnésével egészen elcsendesülni látszott. Mindenki oldalt választott magának, tehát továbbra is a Twitch a legnagyobb, amit a kifejezetten szigorú és a tartalomgyártókkal sokszor különösen igazságtalan rendszerével együtt sem lehet megszorongatni.

Itt értem a többször is alkalmazott kettős mércét, ami mentén rendszabályoz, a már-már pornográf tartalmak könnyen elérhetőségét, úgy pedig a fiatalok hiányos védelmét, vagy a rettegett DMCA hullámokat, illetve a feliratkozásokból származó bevételek 50%-os megcsapolását.

Ez utóbbival szemben állítana egy jóval streamer-barátabb megoldást a Facebook Gaming, Josh Maresca és Mark Zuckerberg ugyanis bejelentették,

hogy 2023-ig a platformon való feliratkozásokból (subokból) egyetlen petákot sem csípnek le, mind az 5$-t az alkotók kapják.

Mindez a Twitch 50%-os részesedéséhez képest különösen nagylelkűnek tűnhet, azonban van a dologban egy csavar. Zuckerberg a posztjában egyáltalán nem véletlenül említi az Apple 30%-os (tulajdonképpen piaci standard) részesedését. A trükk, hogy csak az asztali gépekről érkezett subok utáni pénz egészét tarthatják meg, a mobilos feliratkozások után változatlanul elrakják a hasznot.

Jól sejted: a legfrissebb statisztikák alapján a felhasználók 80 százaléka mobilról szokott Facebook streamet nézni – és feliratkozni.

Ezt az Apple-re hivatkozva magyarázzák, a közösségi oldal szerint ugyanis mobilokon is elengednék a „revshare-t” és megdupláznák a tartalomgyártók bevételét, de sajnos az almás vállalat nem hajlandó eltekinteni a 30%-os részesedésétől. A Facebook itt megjegyezte, hogy a 2023-ban bevezetendő új rendszerrel 30%-nál kevesebbet fognak majd lecsípni a subokból.

A másik dolog, hogy ahhoz, hogy egy oldal jogosult legyen az előfizetésre a Facebookon, meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. Ilyen többek között a 10 000 követő vagy 250+ „visszatérő néző” elérése, valamint az 50 000 posztmegjelenés vagy 180 000 nézett perc az előző 60 napban. Ezzel szemben a streamerek megpróbálhatnak Facebook Gaming partnerekké is válni, de az előzőekhez hasonlóan itt is egyedi feltételeknek kell teljesülni a feliratkozásos gombért cserébe. Ez a platformot váltó nagyoknak persze gyerekmunka, az új arcoknak viszont komolyan meg kell küzdeni a célok eléréséért.

Ennek tudatában talán már nem is annyira megérős a Fabook Gaming, főleg úgy, hogy technikai adottságaiban jócskán a riválisai, de leginkább a Twitch mögött kullog.

https://leet.hu/termekek/ujdonsagok/

×