Az Anachrony világszinten is az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb sci-fi-társasjáték – ráadásul magyar tervezők munkája és magyar kiadó projektje. Tavaly megjelent gyűjtődoboza, az Infinity Box hetedik lett a Corporate Boardgame-en.

Listánkon ez az első játék, mely nem jelent meg magyarul, és „csak” jelentős magyar kötődése miatt került rá az ajánlható tavalyi játékok listájára. Kiadója a magyar Mindclash Games, melynek kétségkívül ez a legsikeresebb játéka. A 2020-ban kijött Infinity Box egy gyűjtődoboz, melyben az eredetileg 2017-es megjelenésű alapjáték mellett minden kiegészítő (Fractures of Time, Future Imperfect) és modul (Doomsday, Pioneers of New Earth, Guardians of the Council) és még egy csomó minden (minik, sztori- és artbook stb.) benne van.

A Mindclash zászlóshajó-játékát kilencen ajánlották, köztük Nagy Péter aka Aphex játéktervező és Leet-cikkíró és az professzionális társasjáték-teszteléssel foglalkozó Kicktester vezetője, Pásztor Balázs aka Nosfi. A kilenc ajánló szakember közül ketten ezt nevezték meg kedvencüknek azok közül, amikhez tevőlegesen közük volt: Csuka Péter és a Laserox (és a Társasjáték Facebook-csoporttól) a játék hivatalos inzertjét tervezte, Hegedűs Robin pedig a kiadó Mindclash vezető tesztelője.

Barta Tamás (The Giftforge):
„Az Infinity Boxnak ez egy megelőlegezett bizalom, hisz az alapjáték és az eddig megjelent kiegészítők megvannak, de biztosan be lesz szerezve az Infinity Box többi eleme is. Ez a magyar fejlesztésű játék kötelező darab mindenkinek, aki szereti a nehezebb euró típusú játékokat. A különböző játékelemek szépen összeérnek benne, minden döntésünknek súlya van. A téma nagyon jól támogatja a játékélményt, itt tényleg időt utazunk, utolsó nyersanyagokért versengünk és sietünk, hogy minél előbb tudjunk evakuálni a lehet legjobb feltételekkel.”

Gál Soma (Reflexshop):
„Bár erre a kiadásra nem ruháztam be Kickstarteren, az alapjáték toronymagasan a kedvenc társasom, ráadásul csupa fantasztikus tartalommal töltötték meg ezt a gigantikus dobozt. Számomra lenyűgöző a Mindclash csapatának összes munkája, keményvonalas rajongó vagyok, le a kalappal! Egy teljesen magyar koprodukció, ami minden gémer álma!”

Nagy Péter aka Aphex (játéktervező + Leet):
„A munkáslehelyezés koronázatlan királya egy lebilincselően szép dobozt kapva nyerte el méltó helyét a trónon. Az év megjelenése számomra, hiszen ugyan maga a játék nem új, ám a doboz, mind méretében, mind tartalmában világbajnok. Gyakorlatilag a végtelenségig variálhatóvá vált a játék a sok modullal és hivatalos kiegészítővel.”

Pásztor Balázs aka Nosfi (Kicktester):
„Anachrony túltolva. De ennek kifejezetten jólesik, hogy túltolják.”

 

Névjegy:

Szerző: Ámann Richárd, Péter Viktor, Turczi Dávid
Grafika: Farkas Villő, Fejes László, Forgách László, Kiss Márton Gyula, Meszlényi Péter
Nemzetközi kiadás: Mindclash Games, 2020
Magyar kiadás: nincs
Tematika: az emberiség és a Föld jövőjében játszódó időutazós sci-fi
Kategória: stratégiai euró
Játékosszám: 1-4
Időtartam: fél-két óra a kiadó szerint, de a valóságban legalább lehet az négy-öt is
Nehézség: 4,03 (5-ből a Board Game Geeken)
Ajánlott korhatár: 15 év

Szerintük az 5 legjobb tavalyi magyar kötődésű társasjáték egyike az Anachrony Infinity Box:

Barta Tamás (The Giftforge), Fülöp Kornél (Gamewiz), Gál Soma (Reflexshop), Király Nóra Márta (Barcraft), Nagy Péter aka Aphex játéktervező (+Leet), Pásztor Balázs aka Nosfi (Kicktester), Szauer István (Szauer Társasjátékműhely) + Csuka Péter a játék hivatalos inzertjének tervezője a Laseroxtól, illetve a Társasjáték Facebook-csoporttól, valamint Hegedűs Robin a kiadó Mindclash Games-től.

További szakértői vélemények a Corporate Boardgame helyezettjeiről:

1. Brass Birmingham: “Mert a sör tényleg mindenhez kell”

2. Kartográfusok“Tetriszelemek rajzolása soha korábban nem volt ilyen élvezetes”

3. Azul – A királyi pavilon“Az Azul sorozat legjobban eltalált darabja”

4. Kitchen Rush“Fergeteges élményszerűséggel adja vissza egy éttermi konyha sürgés-forgását a játékasztalon”

5-6. A Nyugati királyság várgrófjai: „Erkölcs és bűn ellentéte itt van a legjobban megcsinálva”

Viticulture – Esszenciális kiadás: „Ez minden idők egyik legjobb munkáslehelyezős játéka”

Teljes végeredmény:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×